Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
bouw van het nieuwe geladaverblijf 2018

de bouw van een geladaverblijf

De afgelopen twee jaar is er gewerkt aan de restauratie en omvorming van het voormalige roofdierengebouw tot geladaverblijf. Hieronder geven we een foto/videoimpressie van de laatste vorderingen.

17 juli 2018

Het nieuwe geladaverblijf in Blijdorp is bijna klaar, op de overspanning na. Op dit moment worden grote bogen geplaatst voor de overnetting van het gebied. Met drie grote hijskranen worden de stalen buizen op hun plek gehesen: een hele klus! Vanaf half augustus worden de netten gespannen. Eerst de noordkant (tegenover de Rivièrahal) en vervolgens de zuidzijde. Dit najaar kunnen de apen, een expressieve apensoort uit Ethiopië, worden ‘losgelaten’.

Het voormalige roofdierengebouw, een rijksmonument (architect Sybold Van Ravesteyn), is inmiddels compleet gerestaureerd en omgevormd tot apenverblijf. Het buitengebied is voorzien van een frisse groene grasvlakte en winterharde struiken en bomen die lijken op de natuurlijke beplanting uit het Ethiopisch laagland. Er is gekozen voor een sterke grassoort, die een groep grazende gelada’s kan overleven. Gelada’s behoren tot de enige apensoort die gras eet. We verwachten dat het verblijf in de smaak zal vallen bij de gelada’s.

Deze diashow vereist JavaScript.

Sfeerimpressie van het geladaverblijf

Maart 2018

De grote bouwwand die om het verblijf heen stond, is verwijderd. Daardoor heb je nu een beter zicht in het verblijf en op het landschap. Er zijn onlangs diverse grote rotspartijen geplaatst en bomen en struiken geplant.

Deze diashow vereist JavaScript.

Oktober 2017

Ook in de binnenverblijven is veel werk verricht. Het grote restauratiewerk is zo goed als klaar.

Deze diashow vereist JavaScript.

Februari 2017

Het beeld van Orpheus is sinds begin februari 2017 weer terug op de schoorsteen van het oude roofdierengebouw. Dit monumentale beeld van Willem van Kuilenburg is tweeënhalve meter hoog en is achter de schermen gerestaureerd en schoongemaakt. Orpheus was een zanger uit de Griekse oudheid die met zijn stem en lier de dieren wist te betoveren. Na vele jaren is de schoorsteen ook weer voorzien van de op traditionele wijze gebakken, citroengele tegels. Precies volgens het oorspronkelijke ontwerp door architect Van Ravesteyn.