Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
geladaverblijf van de zijkant

Nieuw geladaverblijf geopend

Roofdieren maken plaats voor apen...

Half oktober 2018 werd het nieuwe verblijf voor gelada’s (een expressieve apensoort uit Ethiopië) geopend. Dit rijksmonument, het voormalige roofdierengebouw, is compleet gerestaureerd en geschikt gemaakt voor de huisvesting van twee apengroepen. Aan de Rivièrahalzijde is een familiegroep ondergebracht met negen gelada’s en aan de andere zijde een vrijgezellengroepje met drie mannen. Wethouder Bert Wijbenga en Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp, openden symbolisch het gerestaureerde gebouw onder begeleiding van urban dansgroep Jungle Boogie.

Rijksmonument

Het rijksmonument is zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat naar het ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn. Van Ravesteyn kreeg in 1938 de unieke opdracht om in een keer de hele Diergaarde te ontwerpen: een totaalontwerp. Uiteraard is het monument anno 2018 aangepast aan de nieuwste inzichten op het gebied van dierenwelzijn. Het moest twee geladagroepen kunnen huisvesten en voorzien worden van een overnetting. Via de publiekstunnel in de kunstrotsen kunnen bezoekers letterlijk oog in oog staan met de dieren in het binnenverblijf.

Gelada’s

De gelada’s waren al geruime tijd voor de opening overgebracht naar hun nieuwe onderkomen om alvast te wennen. Zij voelden zich al snel op hun gemak. De familie stortte zich gretig op het groene gras om ervan te eten. Het is de enige apensoort die gras eet.

De dieren hebben een opvallend uiterlijk. De man heeft manen rond de kop en schouders.  Beide geslachten hebben een rood haarloos gebied op hun borst. Bij opwinding kleurt dit feller rood. Bij de vrouwtjes liggen er nog wratvormige huidzakjes omheen. Gelada’s hoor je vaak al van verre. De hele dag zitten ze met elkaar te babbelen. Soms lijkt het of je menselijke stemgeluiden hoort. Het is de enige primaat die dezelfde snelle lipbewegingen kan maken met bijbehorende klanken als mensen.

Blijdorp heeft in het verleden al ervaring opgedaan met gelada’s. In 1951 arriveerde er in de Diergaarde een mooie groep gelada’s vanuit Ethiopië. De volwassen man regeerde hier 11 jaar over zijn harem. Zijn nakomelingen zwermden uit naar dierentuinen over de hele wereld. In 1983 stopte Blijdorp met het houden van gelada’s. Nu zijn ze dus weer terug.

Netconstructie

Het gehele gebied dat nu aan de gelada’s toebehoort, is voorzien van een netconstructie om ontsnappingen te voorkomen. Die constructie bestaat uit een aantal markante stalen bogen tot 12,5 meter hoog. Zij worden op hun plaats gehouden door dunne staalkabels. Daaroverheen is een zo transparant mogelijk net aangebracht. Door deze bijzondere constructie zijn de apen en het monumentale gebouw goed zichtbaar. Het gebouw is duurzaam in gebruik. Het heeft een groen dak, geen cv maar een warmtepomp en zonnecollectoren die stroom en warmte opwekken.

Lees meer over het rijksmonument >

Filmpje van Roofdierengebouw naar geladaverblijf