Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 17:00 uur geopend

impressie geladaverblijf

Herfst 2018 betrekken de gelada’s hun nieuwe onderkomen. De afgelopen twee jaar is er gewerkt aan de restauratie en omvorming van dit voormalige roofdierengebouw tot apenverblijf. Door de kijkgaten in de bouwwand konden bezoekers de vorderingen in de buitenruimte volgen. Inmiddels is de bouwwand weg en kun je de vorderingen vanaf het Voorplein volgen. Maar ook in de binnenverblijven is veel werk verricht. Het grote restauratiewerk is zo goed als klaar. Hier geven wij alvast een kijkje binnen.

RIJKSMONUMENT

Het oude roofdierengebouw is een rijksmonument. Daarom is ervoor gekozen om het zoveel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat, inclusief het kleurenpalet zoals architect Van Ravesteyn dit bedacht. Een belangrijke vereiste was dat het monument werd aangepast aan nieuwe inzichten op het gebied van dierenwelzijn. Het moet twee geladagroepen kunnen huisvesten en voorzien worden van een overnetting om ontsnappingen te voorkomen.

ROTSTUNNEL

De noordzijde van het gebouw, tegenover de Rivièrahal, is nu al goed te zien. De kattengalerij, die begin jaren 70 is gebouwd, heeft plaatsgemaakt voor het buitenverblijf van de mannengroep. Omdat gelada’s uitstekende klimmers zijn die voorkomen in het Ethiopisch hooggebergte, is hier gekozen voor een rotsachtig landschap. In een van de kunstrotsen is een publieksgang gemaakt zodat je letterlijk tussen de apen kunt lopen. In de tunnel zijn op verschillende niveaus kijkvensters gemaakt van glas. Ook zijn er klim- en zitplekjes voor kinderen. Aan de buitenzijde kunnen de apen op de rotsen klimmen. Met een beetje geluk sta 02je hier dus oog in oog met de gelada’s. Als je doorloopt kom je in het binnenverblijf.

ORIGINELE STAAT

De twee oude roofdierterrassen aan de zuidzijde zijn samengevoegd tot één verblijf voor de familiegroep. De gracht is gedempt om de dieren meer ruimte te bieden. Er loopt een waterstroompje door het verblijf heen. De meest monumentale kant van het gebouw, waar vroeger de tijgers huisden, blijft het meest oorspronkelijk en wordt toegankelijk voor publiek. Na binnenkomst is een authentiek verblijf te zien waarin de fraaie houten wanden en ornamenten zijn teruggebracht. Hier kun je zien hoe de dieren vroeger werden gehuisvest. De resterende kooien en kraamboxen zijn samengetrokken tot één binnenverblijf. De tralies zijn vervangen door glas. Opvallend zijn de ronde ornamentale ramen in het plafond, die zijn schoongemaakt en gerestaureerd. In combinatie met de lichte vloer en kleurstelling is het hierdoor binnen opvallend lichter geworden.

DIENSTRUIMTES

Het gedeelte waar de leeuwen waren ondergebracht is alleen toegankelijk voor de verzorgers en dieren. Dit deel is minder oorspronkelijk omdat er in 1960 al een verbouwing plaatsvond. De kolenkelder is toen weggehaald en er zijn nieuwe verblijven gebouwd. Vandaar dat deze zijde is omgebouwd tot een dienstgedeelte met separatieruimten voor de dieren.

OVERNETTING

Wat nu volgt, is de landschappelijke uitwerking van het buitenverblijf en de overnetting van het gebied, een hele uitdaging. Aan de zuidzijde komt een drietal en aan de andere kant een viertal bogen. Zij worden op hun plaats gehouden door dunne staalkabels. Daaroverheen wordt een zo transparant mogelijk net aangebracht. Wanneer het gereed is, zullen we met eigen ogen zien of het verblijf in de smaak valt bij de gelada’s!

WIST JE DAT…

  • het gebouw duurzaam in gebruik is? Het heeft een groen dak, geen cv maar een warmtepomp en zonnecollectoren die stroom en warmte opwekken.
  • de oorspronkelijke keuken nu ook weer gebruikt zal worden door de dierverzorgers?
  • de restauratie de derde en laatste fase inluidt van het jubileumgeschenk van de Gemeente Rotterdam aan de Diergaarde voor het 150-jarig jubileum (2007)? Fase 1 was de Dikhuidenvleugel (2013) en fase 2 het leeuwenverblijf en de Poort van Azië (2015).