Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
nieuw geladaverblijf met publiek en geladafamilie

Achtergrond restauratie rijksmonument

Roofdierterras Zuidzijde
De twee oude roofdierterrassen aan de zuidzijde van het rijksmonument zijn samengevoegd tot één verblijf voor de mannengroep. De gracht is gedempt om de dieren meer ruimte te bieden. Er loopt een waterstroompje door het verblijf heen. De meest monumentale kant van het gebouw, waar vroeger de tijgers huisden, blijft het meest oorspronkelijk en is toegankelijk voor publiek. Na binnenkomst zie je een authentiek dierenverblijf waarin de fraaie houten wanden en ornamenten zijn teruggebracht. De resterende kooien en kraamboxen zijn samengetrokken tot één binnenverblijf. De tralies zijn vervangen door glazen ruiten. In het plafond zijn de ronde ornamentale ramen schoongemaakt en gerestaureerd. In combinatie met de lichte vloer en kleurstelling is het binnen opvallend licht.

Noordzijde
De noordzijde van het gebouw, tegenover de Rivièrahal, is nu de verblijfplaats geworden van de familiegroep gelada’s. Aan niets is nog te zien dat hier in 1960 een kattengalerij was gebouwd. Het buitengebied is veranderd in een groene grasvlakte met winterharde struiken en bomen die lijken op de natuurlijke beplanting uit Ethiopië. Omdat gelada’s uitstekende klimmers zijn die voorkomen in het hooggebergte, is hier gekozen voor een rotsachtig landschap. In een van de kunstrotsen is een publieksgang gemaakt met kijkvensters van glas. Aan de buitenzijde kunnen de apen tegen de rotsen opklimmen en naar de bezoekers gluren. Als je doorloopt, kom je in het gerestaureerde binnenverblijf.

Architect Van Ravesteyn
Diergaarde Blijdorp is in 1940 in een keer door een architect, Sybold van Ravesteyn. Ontworpen. Op dit moment zijn er 21 rijksmonumenten waarvan de helft al is gerestaureerd.

Financiering
De restauratie van het bekende roofdierengebouw behoorde tot de derde en laatste fase van het Jubileumgeschenk van de Gemeente Rotterdam aan de Diergaarde voor het 150-jarig Jubileum (2007). Ook hebben bijgedragen: de Provincie Zuid-Holland, de Stichting Bon Coeur, het Nationaal Restauratiefonds, de Pieter de Joode stichting en de Vereniging Vrienden van Blijdorp.