Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
10 juni 2015

Europese steuren uitgezet in de Rijn en in Blijdorp

In de Rijn bij Spijk zijn in juni 2015 tientallen steuren uitgezet als onderdeel van het project Natuurherstel Haringvliet.

Bijna tegelijkertijd zijn ook drie steuren in Diergaarde Blijdorp in het Oceanium uitgezet. Met de komst van deze drie telt de groep Europese steuren in de Diergaarde nu vier dieren. Een volwassen Europese steur is al sinds december 2014 te bewonderen. Diergaarde Blijdorp is de eerste dierentuin in West-Europa waar deze zeldzame oervis is te zien. Deze steurensoort leefde duizenden jaren lang in Nederland maar in de jaren 50 van de vorige eeuw werd de laatste steur gevangen en gedood.

Sinds 2010 werken het Wereld natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling, Diergaarde Blijdorp en Sportvisserij Nederland samen aan de terugkeer van de Europese steur in de Rijn, ooit een van de belangrijkste rivieren voor de steur. De uitzetting van steuren wordt begeleid met intensief onderzoek om te zien hoe de steuren van deze rivier gebruik maken.

Door het laten zien van de Europese steur in het Oceanium, probeert Blijdorp haar bezoekers bewust te maken van de bijzonderheid en de waarde van deze inheemse trekvis en het werk aan het herstel van deze zeldzame soort in Nederland.