Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Materialen

Blijdorp kiest ook voor de minst schadelijke gebruiksvoorwerpen. Soms zijn plastic bekertjes uiteindelijk beter dan papieren bekertjes! Blijdorp zoekt dat uit of laat het uitzoeken.

FSC hout en papier

Diergaarde Blijdorp en FSC Nederland ondertekenden op 24 juni 2009 een FSC-convenant. Met de ondertekening verklaarde Blijdorp dat zij bij nieuwbouw en renovatie in principe FSC-gecertificeerd hout zal toepassen. Ook papier dat wordt toegepast voor drukwerk e.d. zal voldoen aan de FSC-certificering.

Het gebruik van FSC-gecertificeerd hout en papier is zo direct verbonden met natuurbehoud en de zorg voor een goed milieu dat Blijdorp dit graag in haar bedrijfsvoering en educatie (aan ruim 1,5 miljoen bezoekers) wil uitdragen. Het FSC-keurmerk geeft zekerheid dat hout en papier uit een goed beheerd bos afkomstig is.

Biologisch afbreekbare tasjes

Blijdorp gebruikt biologisch afbreekbare tasjes in de ZOOvenirwinkels. Deze tasjes zijn niet gemaakt van plastic, maar op basis van maïszetmeel. Dit zorgt er niet alleen voor dat bij de productie van de tasjes geen aardolie meer nodig is, de tasjes worden ook in een jaar volledig afgebroken. Ter vergelijking: een plastic tas heeft hier tussen de 50 en 100 jaar voor nodig. Zelfs de inkt voor de bedrukking van de tasjes is volledig biologisch afbreekbaar en brengt geen schade toe aan het milieu! Ook het productieproces is een stuk energiezuiniger en veroorzaakt dus minder CO2 uitstoot! Het beste is natuurlijk om de tas gewoon te hergebruiken.

MOOI MEEGENOMEN ZO’N GERECYCLEDE TAS

In souvenirwinkel ‘Zee van ZOOvenirs’, tegenover het Oceanium, zijn gerecyclede tassen te koop die van plastic flessen zijn gemaakt. Er is keuze uit 4 varianten.

BIOPLASTIC BEKERTJES EN RIETJES IN HORECA

De doorzichtige rietjes & bekertjes in de horeca van Blijdorp zijn gemaakt van melkzuur, een plantaardige stof (PLA). Zo draagt Diergaarde Blijdorp bij aan een schonere wereld.

ALLE PETFLESJES VERZAMELEN!

Diergaarde Blijdorp werkt al vele jaren aan een duurzame bedrijfsvoering. De zorg voor de natuur is immers onlosmakelijk verbonden met de zorg voor het milieu. De nieuwe pilot, een inzamelautomaat voor PET-flesjes, past mooi bij deze doelstelling. In binnenspeeltuin Biotopia en restaurant de Lepelaar kun je kleine frisdrankflesjes inleveren. Dankzij de gescheiden inzameling kunnen zij direct als grondstof dienen voor nieuwe PET-flessen. Op de flessenautomaat zie je op een video hoe het recycleproces van PET-flessen in zijn werk gaat.

Door het  inleveren van je lege PET-flesje(s) steun je een goed doel: het zeeschildpaddenproject op Sint-Eustatius. Zeeschildpadden worden namelijk wereldwijd bedreigd door plastic afval in de oceanen. Het project op Sint-Eustatius doet daarom onderzoek naar zeeschildpadden door ze uit te rusten met speciale chips waardoor ze gevolgd kunnen worden. Diergaarde Blijdorp steunt natuurbehoudsprojecten over de hele wereld en brengt regelmatig de noodzaak tot het beschermen van oceanen onder de aandacht. De plastic soep wordt een steeds groter probleem en met deze samenwerking zetten alle partijen een stap in de goede richting. Deze pilot is opgezet samen met frisdrankproducent Vrumona en plasticrecycler Morssinkhof Rymoplast.