Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Bouw

Savannehuis

Opvallend op de Afrikaanse savanne is de giraffenstal in de vorm van een ui. Bij de bouw van dit dierenverblijf is gebruik gemaakt van duurzame materialen en oplossingen. In het ontwerp zijn duurzame materialen verwerkt zoals onbehandeld hout met FSC keurmerk en grassen als riet en geperst bamboe. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke elementen zoals zon, wind en regen. Het dak is bijvoorbeeld transparant en de hoogte van de gevels is zo bepaald dat de zonnewarmte optimaal kan worden benut. Ook kunnen de dieren hierdoor, zelfs op een mooie zonnige herfst of winterdag, aan de noordzijde buiten in de zon staan.

Op koude dagen wordt het 400m3 grote verblijf gedeeltelijk verwarmd in plaats van de hele ruimte. De giraffen kunnen zelf de warmte opzoeken bij ‘knuffelwanden’. De houtsnipperkachel, die ook de Krokodillenrivier verwarmt, levert hiervoor de energie en gebruikt snoeiafval in plaats van fossiele brandstoffen. Het regenwater dat op het dak van het giraffenhuis valt, wordt opgevangen en gebruikt voor het bewateren van de tropische planten in de aangrenzende Krokodillenrivier.

Zeereservaat

zeereservaat

Greenpeace opende op 8 juni 2012, op Wereld Oceanen Dag, in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp de eerste permanente expositie over zeereservaten. Met LED-verlichting en door slim gebruik te maken van kleur en materiaal wordt in een zwarte ruimte informatie op de wanden tot leven gebracht.