Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

reuzenwaterlelie

reuzenwaterlelie

De reusachtige, cirkelvormige bladeren van de waterlelies in de Amazone maakten een enorme indruk op ontdekkingsreizigers. Laat je ook overweldigen door de ‘koningin der waterlelies’ in de Victoriaserre van Diergaarde Blijdorp. Of in ons vlinderparadijs Amazonica waar er zelfs meerdere groeien. Eind april/begin mei kun je soms al de Victoria bewonderen in Amazonica!

wetenschappelijke naam
Victoria cruziana en Victoria amazonica
herkomst
Amazone
aantal soorten
2 (alhoewel er nog discussie over is)
in Blijdorp
vaak gecultiveerde variant / kruising tussen de 2 soorten
waar in Blijdorp
in Amazonica en in de Victoriaserre
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

15 kilo

draagvermogen van het blad

2,5 meter

doorsnede van bladeren

1887 jaartal

het jaar dat Diergaarde Blijdorp de plant voor het eerst tentoonstelde

groeiwijze

Uit ontkiemd zaad groeien eerst kleine ovale bladeren. Elk blad daarna is groter. Vanaf ongeveer het vierde blad zijn ze rond en groeit er ook een rand aan. Een opgerold blad wordt door de steel met stekels boven water geduwd, waar het zich ontvouwt. De onderkant van het blad heeft verdikte nerven. Samen vormen die een netwerk van vierkantjes met op elke hoek een stekel. Als het blad op het water neerkomt, blijft er lucht hangen tussen de vierkantjes, waardoor de bladeren een enorme drijfkracht krijgen. De plant krijgt gemiddeld elke 5 dagen een nieuw blad. Als de eerste bloem groeit, dan komt er daarna een blad dan weer bloem-blad-bloem-blad etc.

bladeren

De reusachtige drijvende bladeren hebben een draagvermogen van zo rond de 15 kilo! Sommige bladeren hebben een doorsnede van ruim tweeënhalve meter.

bloei

De 'koningin der waterlelies' bloeit twee nachten: de eerste avond opent de knop zich tot een schitterende witte bloem en verspreidt een ananasachtige geur. Tijdens de tweede nacht is de bloem rozerood van kleur en zakt vervolgens onder water.

kweek

Elk jaar verzamelen plantverzorgers van Diergaarde Blijdorp zaden van de lelies. Deze worden in een aparte koelkast rond de 10 graden in osmosewater* bewaard. Aan het begin van ieder jaar worden de zaden in een speciaal aquarium gelegd om te ontkiemen. In de Diergaarde worden jonge zaailingen in een bedje van olifantenpoep, bemeste tuinaarde en leem geplant. Het water in de bassins is gemiddeld 28 graden Celsius.
* dit is water dat ontdaan is van alle mineralen, metalen en bacteriën die in leidingwater aanwezig zijn.

geschiedenis

De reuzenwaterlelie en Diergaarde Blijdorp hebben een lange geschiedenis samen. Halverwege de 19e eeuw kwamen er in Europa zaden beschikbaar van reuzenwaterlelies (Victoria amazonica) uit Brazilië. De Diergaarde bouwde een speciale grote serre voor de plant en stelde deze vanaf 1887 tentoon. De serre was gemaakt naar voorbeeld van de groteske serre in België. Bovenop de 12 meter hoge ronde serre van Blijdorp stond het beeld van vrouwe Flora. Ook toen de Diergaarde naar de nieuwe plek aan de Van Aerssenlaan verhuisde, is er een speciale waterlelie-serre gebouwd. Nog steeds kun je de reuzenwaterlelie jaarlijks bezichtigen in deze Victoria Serre. Sinds 2015 groeien er ook in het nieuwe vlinderparadijs Amazonica meerdere reuzenlelies.

Herkomst

De Victoria amazonica en Victoria cruziana zijn reusachtige waterlelies uit het Amazonegebied met bladeren tot wel 2 meter en 60 cm in diameter. De Victoria amazonica komt voor in overstromingsgebieden van de Amazonerivier en uitlopers hiervan. De zuidelijkere Victoria cruziana is te vinden in gebieden rond de rivier Paranà.

Eerste bloeiavond, de witte bloem verspreidt ananasachtige geur
Luchtkussens en stekels
Tweede bloeinacht, daarna zakt bloem onder water
In de oude Diergaarde
In vlinderparadijs Amazonica

reuzenwaterlelies in Blijdorp

De Victoria amazonica is jaarlijks te bezichtigen in de Victoriaserre. Daarnaast groeien er sinds 2015 ook reuzenwaterlelies in vlinderparadijs Amazonica (nieuw sinds 2013). Een opvallend koepelvormige gebouw (circa 2.500 m2) waar het tropisch warm is. Er fladderen hier duizenden kleurige Zuid-Amerikaanse vlinders rond. Langs rivieroevers met tropische beplanting en heerlijk geurende bloemen waan je je in het Amazone-gebied.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Video's