Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend

reuzenwaterlelie

reuzenwaterlelie

De reusachtige, cirkelvormige bladeren van de waterlelies in de Amazone maakten een enorme indruk op ontdekkingsreizigers. Laat je ook overweldigen door de ‘koningin der waterlelies’ in de Victoriaserre van Diergaarde Blijdorp. Of in ons vlinderparadijs Amazonica waar er zelfs meerdere groeien. Eind april/begin mei kun je soms al de Victoria bewonderen in Amazonica!

wetenschappelijke naam
Victoria cruziana en Victoria amazonica
herkomst
Amazone
aantal soorten
2 (alhoewel er nog discussie over is)
in Blijdorp
vaak gecultiveerde variant / kruising tussen de 2 soorten
waar in Blijdorp
in Amazonica en in de Victoriaserre
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

25 kilo

draagvermogen van het blad

2,5 meter

doorsnede van bladeren

1887 jaartal

het jaar dat Diergaarde Blijdorp de plant voor het eerst tentoonstelde

Herkomst

De Victoria amazonica en Victoria cruziana zijn reusachtige waterlelies uit het Amazonegebied met bladeren tot wel 2 meter en 60 cm in diameter. De Victoria amazonica komt voor in overstromingsgebieden van de Amazonerivier en uitlopers hiervan. De zuidelijkere Victoria cruziana is te vinden in gebieden rond de rivier Paranà.

Eerste bloeiavond, de witte bloem verspreidt ananasachtige geur
Luchtkussens en stekels
Tweede bloeinacht, daarna zakt bloem onder water
In de oude Diergaarde
In vlinderparadijs Amazonica

reuzenwaterlelies in Blijdorp

De Victoria amazonica is jaarlijks te bezichtigen in de Victoriaserre. Daarnaast groeien er sinds 2015 ook reuzenwaterlelies in vlinderparadijs Amazonica (nieuw sinds 2013). Een opvallend koepelvormige gebouw (circa 2.500 m2) waar het tropisch warm is. Er fladderen hier duizenden kleurige Zuid-Amerikaanse vlinders rond. Langs rivieroevers met tropische beplanting en heerlijk geurende bloemen waan je je in het Amazone-gebied.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Video's

Nieuws rond reuzenwaterlelies