
27 maart 2021 | Dierennieuws
Het zwarte neushoorntje Nasor groeit als kool
Lees verder
- video
In 1931 was er voor het eerst een zwarte neushoorn (Kali) te bewonderen in de oude Diergaarde. In 1960 had Diergaarde Blijdorp een landelijke primeur: de allereerste geboorte van een zwarte neushoorn (Laura) in Nederland. Ze verhuisden later naar andere dierentuinen in Europa. Sinds 2013, na 50 jaar, kwamen de zwarte neushoorns weer terug in Diergaarde Blijdorp en betrokken de geheel gerenoveerde Dikhuidenvleugel van de Rivièrahal.
Op 8 november 2020 werd zwarte neushoorn Naima opnieuw moeder, na een draagtijd van 450 dagen. Het is een zoon: Nasor! Zijn naam is een eerbetoon aan het jongetje dat uit Tanzania mee kwam in 1931 als verzorger van de allereerste zwarte neushoorn in de Diergaarde. Nasor is het broertje van Mara (2017). De geboorte van deze neushoorn is bijzonder omdat er in Nederland pas twee keer eerder een zwarte neushoorn geboren werd. En dat was in 2017 en 1960 in Diergaarde Blijdorp!
In onze dierentuin leven ook Indische neushoorns, ontdek hier meer over deze Aziatische soort >
Spreekbeurt over neushoorns?
Voor kinderen die een spreekbeurt over neushoorns doen, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie, fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren >
Zwarte neushoorns leven min of meer solitair (alleen). Toch zie je ook wel neushoorns samen optrekken. Sowieso moeder en kind maar ook wel jonge dieren in een groepje of een volwassen vrouw met haar naaste buurvrouw. Volwassen mannen leven meestal alleen.
Er zijn meerdere ideeën waardoor de namen zwarte- en witte neushoorn zijn ontstaan. Eigenlijk kloppen die namen niet. Dit is één van de ideeën: in het Afrikaans is breed: “wyd”. Dat is verkeerd verstaan en het Engelse woord “white” geworden, dat wit betekent. Dus noemde men de andere soort maar “black”, dus zwart.
De twee hoorns van de zwarte neushoorn bestaan uit keratine. Dat is hetzelfde materiaal waar je nagels en haar van gemaakt zijn.
Ook het gehoor van een neushoorn is erg goed. Bovendien kan hij zijn oren los van elkaar, allebei in een andere richting draaien. Je mag het proberen hoor, maar wij kunnen dat niet ;)
Blijdorp hoopt een kleine bijdrage te leveren aan het voortbestaan van de zwarte neushoorn, door met deze dieren te fokken. Samen met andere dierentuinen werken we er aan om de soort voor uitsterven te behoeden en het publiek hiervoor te interesseren en te inspireren. Blijdorp helpt ook mee om neushoorns in het wild te beschermen door ondersteuning van de ‘Rhino Dog Squad’ van ‘Save the Rhino’. Dit project zet honden in om stropers op te sporen en te overmeesteren.
De zwarte neushoorn leeft in de overgang tussen de savannen (grote grasvlakten) en bos, in oostelijk en zuidelijk Afrika
Vanaf 2013 leven de zwarte neushoorns in de nieuwe Dikhuidenvleugel van de Rivièrahal. Het eerste dat je opvalt is een waarschuwing: pas op, deze dieren plassen achteruit! Hier in Blijdorp kun je dat zelfs met eigen ogen zien. Buiten kunnen de neushoorns lekker rondlopen, maar ook rusten in een van de shelters in de vorm van grotten.
TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.