Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Zwarte neushoorn

Zwarte neushoorn

In 1931 was er voor het eerst een zwarte neushoorn (Kali) te bewonderen in de oude Diergaarde. In 1960 had Diergaarde Blijdorp een landelijke primeur: de allereerste geboorte van een zwarte neushoorn (Laura) in Nederland. Ze verhuisden later naar andere dierentuinen in Europa. Sinds 2013, na 50 jaar, kwamen de zwarte neushoorns weer terug in Diergaarde Blijdorp en betrokken de geheel gerenoveerde Dikhuidenvleugel van de Rivièrahal.

historisch moment

Op 8 november 2020 werd zwarte neushoorn Naima opnieuw moeder, na een draagtijd van 450 dagen. Het is een zoon: Nasor! Zijn naam is een eerbetoon aan het jongetje dat uit Tanzania mee kwam in 1931 als verzorger van de allereerste zwarte neushoorn in de Diergaarde. Nasor is het broertje van Mara (2017). De geboorte van deze neushoorn is bijzonder omdat er in Nederland pas twee keer eerder een zwarte neushoorn geboren werd. En dat was in 2017 en 1960 in Diergaarde Blijdorp!

In onze dierentuin leven ook Indische neushoorns, ontdek hier meer over deze Aziatische soort >

Spreekbeurt over neushoorns?

Voor kinderen die een spreekbeurt over neushoorns doen, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

 

Latijnse naam
Diceros bicornis
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
800 - 1.400 kilo, man gewoonlijk zwaarder dan vrouw
Lengte/schouderhoogte
1.40m
Maximale leeftijd (wild)
tussen de 30 - 45 jaar
Aantal jongen per keer
1
Drachtig
15 tot 16 maanden
Volwassen met
man 7 tot 9 jaar, vrouw 4 tot 6 jaar
Voedsel (in het wild)
takken en bladeren
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

1400 kilo

maximaal gewicht zwarte neushoorn

16 maanden

draagtijd van de moeder

6 - 8 uur

zo lang slaapt de neushoorn

Alleen of samen?

Zwarte neushoorns leven min of meer solitair (alleen). Toch zie je ook wel neushoorns samen optrekken. Sowieso moeder en kind maar ook wel jonge dieren in een groepje of een volwassen vrouw met haar naaste buurvrouw. Volwassen mannen leven meestal alleen.

What's in a name

Er zijn meerdere ideeën waardoor de namen zwarte- en witte neushoorn zijn ontstaan. Eigenlijk kloppen die namen niet. Dit is één van de ideeën: in het Afrikaans is breed: “wyd”. Dat is verkeerd verstaan en het Engelse woord “white” geworden, dat wit betekent. Dus noemde men de andere soort maar “black”, dus zwart.

Hoorns

zwarte neushoorn

De twee hoorns van de zwarte neushoorn bestaan uit keratine. Dat is hetzelfde materiaal waar je nagels en haar van gemaakt zijn.

Ik hoor van alles

Ook het gehoor van een neushoorn is erg goed. Bovendien kan hij zijn oren los van elkaar, allebei in een andere richting draaien. Je mag het proberen hoor, maar wij kunnen dat niet ;)

Natuurbehoud

rhino dog squad

Blijdorp hoopt een kleine bijdrage te leveren aan het voortbestaan van de zwarte neushoorn, door met deze dieren te fokken. Samen met andere dierentuinen werken we er aan om de soort voor uitsterven te behoeden en het publiek hiervoor te interesseren en te inspireren. Blijdorp helpt ook mee om neushoorns in het wild te beschermen door ondersteuning van de ‘Rhino Dog Squad’ van ‘Save the Rhino’. Dit project zet honden in om stropers op te sporen en te overmeesteren.

Waar woont de zwarte neushoorn?

De zwarte neushoorn leeft in de overgang tussen de savannen (grote grasvlakten) en bos, in oostelijk en zuidelijk Afrika

wereldkaartje AFRIKA Zwarte neushoorn
Na 15 tot 16 maanden wordt er een jong geboren van ongeveer 40 kg.
Zwarte neushoorns zijn gevaarlijke dieren. Hun neus vertelt hun als eerste of ze aan moeten vallen.
zwarte neushoorn vrouwtje Naima
Opgepast: zwarte neushoorns plassen achteruit
In 1960 had Blijdorp een primeur met de eerste geboorte van een zwarte neushoorn in Nederland.
etende zwarte neushoorn
Eet smakelijk!

Zwarte neushoorns in Blijdorp

Vanaf 2013 leven de zwarte neushoorns in de nieuwe Dikhuidenvleugel van de Rivièrahal. Het eerste dat je opvalt is een waarschuwing: pas op, deze dieren plassen achteruit! Hier in Blijdorp kun je dat zelfs met eigen ogen zien. Buiten kunnen de neushoorns lekker rondlopen, maar ook rusten in een van de shelters in de vorm van grotten.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Even voorstellen

 • Naima
  Geboren
  2011
  In Blijdorp sinds
  2013
  Herken je aan
  Naima heeft een jeugdig uiterlijk, pluimpjes op oren, complete staart.
 • Nasor
  Zwarte neushoorn Nasor kijkt je aan
  Geboren
  2020
  In Blijdorp sinds
  2020
  Herken je aan
  Zoon van Naima en Vungu. Geboren op dezelfde geboortedag als vader Vungu (8 november).

Meekijken

Kijk mee met de Zwarte neushoorns: webcam

video

Andere video's