Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Sumatraanse tijger Alia

Sumatraanse tijger

Sumatraanse tijger

Heb je de tijger al eens gezien in onze dierentuin? Het is een Sumatraanse tijger, de kleinste ondersoort van de tijgers. Ze hebben een oranje vacht met zwarte strepen. De strepen staan dicht bij elkaar. Zo kun je hen niet zien aankomen als zij tussen de bladeren en het gras sluipen. In het wild zijn ze zeer bedreigd.

Spreekbeurt over tijgers?

Voor kinderen die een spreekbeurt over Sumatraanse tijgers houden, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie, fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren >

Latijnse naam
Panthera tigris sumatrae
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
120 - 160kg
Lengte/schouderhoogte
ca. 60cm
Maximale leeftijd (wild)
15 jaar
Aantal jongen per keer
2 tot 5 jongen per keer
Drachtig
95 tot 112 dagen
Volwassen met
1,5 jaar
Voedsel (in het wild)
herten, zwijnen, dassen, hazen, beren, lynxen en vis.
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

7 - 9 kilo

zoveel vlees eten de tijgers per dag!

50 - 3000 km2

de grootte van het territorium

Territorium

Sumatraanse tijger Emas

Tijgers plassen en poepen rond hun leefgebied. Dat leefgebied noemen we ook wel een territorium. Ook zie je dat ze bomen afkrabben. Onder de poten zitten geurklieren. Al die geuren zeggen: “Dit is mijn geur! Hier woon ik!”.

Ondersoort

Sumatraanse tijgers in de sneeuw

Dacht je dat er maar één soort tijger was? Ja, dat is wel zo maar er zijn wel acht ondersoorten. Het begrip ondersoort kun je vergelijken met rassen van bijvoorbeeld honden en katten. Ze zien er soms maar ietsje anders uit maar zijn nog wel hond of kat.

Welpjes

Sumatraanse tijger met een jong

Na ongeveer 100 dagen worden er zo’n 2 tot 5 jongen geboren. De jongen zijn blind en kunnen nog bijna niets. Pas later gaan de oogjes open.

Handelsverbod

Sumatraanse tijger Alia

Toen men eindelijk zag dat de tijger bijna uitstierf is er een afspraak gemaakt. Die afspraak noemde men 'de Conventie van Washington'. India verbood de handel in huiden. Handel via Hong Kong en Singapore werd ook verboden.

Mager

Sumatraanse tijger

Tijgers zien er altijd een beetje mager uit. Dat hoort zo bij roofdieren, anders kunnen ze niet goed jagen. Een te dikke tijger krijgt ook snel last van zijn gezondheid.

Zeer bedreigd

bengaalse tijger foto cameraval nepal

De mens is de grootste vijand van de tijger. Het aantal tijgers is heel hard achteruit gegaan: in 1920 waren er ongeveer 100.000, in 1940 nog maar 60.000, in 1960 telde men er 30.000 en nu zijn er nog maar ongeveer 5.000 gezien.

In de laatste tientallen jaren is de leefruimte voor tijgers behoorlijk verminderd. De gebieden waarin zij leefden waren nodig voor de aanleg van akkers, steden, wegen, spoorlijnen, vliegvelden en nog veel meer mensendingen.

Er blijven steeds minder bossen over! Ook branden (meestal veroorzaakt door slordigheid van de bewoners) veroorzaken veel schade. Maar soms steekt de bevolking een stuk bos expres in brand om wild te verjagen of om voor zichzelf wat grond kaal te maken om te kunnen verbouwen.

Waar wonen de Sumatraanse tijgers?

In tropische bossen en op berghellingen van Sumatra

wereldkaartje Sumatraanse-tijger leefgebied
Sumatraanse tijger Alia met jongen
De tijgers krijgen niet elke dag hetzelfde te eten.
Sumatraanse tijger Alia
Als er weinig prooi is maakt de tijger zijn territorium groter.
tijger
Verborgen tussen de struiken besluipt hij z’n prooi.
Tijger op rots
Bezoekers kunnen door de glazen tunnel naar de nachtverblijven lopen.
tijger geeuw
Gapen of brullen...?

Sumatraanse tijgers in Blijdorp

In 2005 werd het nieuwe tijgerverblijf ‘de Tijgerkreek’ geopend op de plek waar eerst de ijsberen, zeeberen en zeeleeuwen zaten. Een tunnel verdeelt het verblijf in twee delen.

Via de grote ruiten aan beide zijden heb je goed zicht op de dieren. Zijn ze niet buiten dan kun je doorlopen naar de nachtverblijven waar je met een beetje geluk van heel dichtbij oog in oog kunt staan met de tijgers. De dieren mogen meestal zelf kiezen of zij binnen of buiten willen zijn.

Even voorstellen

 • Alia
  Sumatraanse tijger Alia
  Geboren
  2005
  In Blijdorp sinds
  2007

Video's