Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
ringstaartmaki met een jong Maart 2019 ringstaartmaki's Lemur catta

ringstaartmaki

ringstaartmaki

Op zondag 16 december 2018 is het nieuwe doorloopverblijf voor ringstaartmaki’s (halfapen) geopend. Het gebied is aangebouwd aan het Oceanium en ingericht in de sfeer van Madagaskar. In maart 2019 is er in het nieuwe verblijf een jong geboren. Een hele verrassing want de groep bestaat voorlopig nog alleen uit vrouwtjes… De dekking heeft dan ook plaatsgevonden vlak voor het vertrek naar Blijdorp. Klik hier voor meer info >

Spreekbeurt over apen?

Voor kinderen die een spreekbeurt over (mens)apen doen, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Lemur catta
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
ca. 2-3 kilo
Hoogte/lengte
ca. 39 tot 50 cm, staart ca. 63 cm
Maximale leeftijd (wild)
27 jaar
Aantal jongen per keer
1, soms 2
Zwanger
4,5 maand
Volwassen met
ca. 6 maanden
Voedsel in het wild
vruchten, bladeren, bloemen en sap van verschillende platen en bomen.
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

50 gram

gewicht van een pasgeboren jong

6 maanden

dan is een maki ongeveer volwassen

4,5 maanden

draagtijd

Vrouwen de baas

ringstaartmaki's in hun nieuwe verblijf

In Blijdorp proberen wij om de twee familiegroepjes geleidelijk en in alle rust aan elkaar te laten wennen. Er zitten nog geen mannen in de groep. Die worden later toegevoegd. Bij ringstaartmaki’s hebben de mannen niet veel in te brengen. Zij leven vaak aan de rand van een groep en stellen zich onderdanig op om ruzie met de vrouwtjes te voorkomen. Voor de introductie van mannen is de paartijd doorgaans de beste periode. De vrouwtjes zijn dan meestal toeschietelijker. Europese dierentuinen hebben een fokprogramma voor deze halfapensoort.

Jongen op de buik

Na de geboorte houdt het jong zich vast aan de buik van de moeder. Na een week of twee verhuist het naar de rug totdat het op eigen benen kan staan. De hele groep zorgt voor de jongen die ook door andere vrouwtjes worden gedragen. De zoogtijd duurt 10 weken.

Verschillende soorten

Madagaskar is een eiland, gelegen voor de kust van Mozambique in Oost-Afrika. Het is het op drie na grootste eiland ter wereld en bestaat uit veel verschillende biotopen. Die verscheidenheid heeft er voor gezorgd dat zich in al die biotoopjes nieuwe diersoorten konden
ontwikkelen. Tot voor kort gingen de primatologen uit van een vijftigtal verschillende soorten lemuren op Madagaskar. Met behulp van nieuwe DNA-technieken is het gelukt om het bestaan van wel honderd verschillende lemurensoorten te bewijzen. En er worden regelmatig zelfs nog nieuwe soorten ontdekt! Helaas groeit de menselijke bevolking van Madagaskar razend snel en daardoor komen de dieren meer en meer in de knel.

Zeer vocaal

ringstaartmaki kijkt in camera

Maki’s gebruiken een breed repertoire aan geluiden, van krachtige alarmkreten, grommen en fluiten tot zacht miauwen. De alarmroep, die klinkt als ‘oua-oua’ wordt door de hele groep tegelijk gebruikt. De mannen hebben een luide parings- en territoriumroep die klinkt als een soort klagelijk gehuil.

Geurtje

ringstaartmaki op publiekspad

Maki’s communiceren vooral met geuren. Je ziet de vrouwtjes vaak geurmarkeringen afzetten uit klieren op hun achterwerk. De mannen wrijven hun staart langs de geurklieren op hun polsen. Tijdens het paarseizoen zwaaien zij met hun stinkende staart in de hoop rivalen af te schrikken.

Waar woont de ringstaart-maki?

Ze leven in de droge, tropische bossen van het zuiden en zuidwesten op het eiland Madagaskar. Door hun beperkte verspreidingsgebied zijn ze uniek maar ook heel kwetsbaar. In Madagaskar worden maki’s bedreigd door de snelle bevolkingsgroei op het eiland.

ringstaartmaki op een tak
ringstaartmaki met een jong Maart 2019 ringstaartmaki's Lemur catta
ringstaartmaki's eten
ringstaartmaki op publiekspad

ringstaartmaki's in Blijdorp

Het nieuwe doorloopverblijf voor ringstaartmaki’s is in december 2018 geopend. Het gebied is aangebouwd aan het Oceanium en ingericht in de sfeer van Madagaskar. Bezoekers kunnen door het verblijf lopen, tussen en langs de dieren. Er zijn meerdere verwarmde schuilplekken zoals een (nagemaakte) baobab en een tropisch hutje. ‘s Winters zullen ze vooral in het binnenverblijf te zien zijn. De beplanting, o.a. doornstruiken, lijkt zoveel mogelijk op die uit het oorspronkelijke leefgebied. Op een aantal rotsige punten kunnen de maki’s springen en zonnebaden. Dat laatste doen ze maar wat graag waarbij ze hun buik naar de zon draaien en hun armen spreiden.

Het makiverblijf is financieel mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Blijdorp dankzij een gul legaat van trouwe Vriend Eric Hille.

Video's