Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

olifant

olifant

De olifant-familie bestaat uit drie volwassen dames en hun jongen. Er zijn in Blijdorp al vele olifantenjongen geboren. De eerste, Bernhardine, is geboren in 1984 en tevens het allereerste olifantje dat in een Nederlandse dierentuin is geboren. Volg de familie live via de webcams.

Bijdragen aan voortbestaan van deze bedreigde diersoort:

> Blijdorp coördineert sinds 1991 het Europese fokprogramma van Aziatische olifanten (EEP).

> Onderzoekers van Wageningen University en Research en Diergaarde Blijdorp werken samen in een grootschalig onderzoek naar de genetische gezondheid van Aziatische olifanten. Lees meer >

> Diergaarde Blijdorp steunt de Asian Nature Conservation Foundation met de aanschaf van GPS-halsbanden voor olifanten. Hiermee krijgt men inzicht in de routes die de kuddes lopen. Lees meer >

Spreekbeurt over de olifant?

Voor kinderen die een spreekbeurt over olifanten houden, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Elephas maximus
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
♀ zo’n 3.000 tot 4.000 kg., ♂ tot zo’n 6.000 kg
Hoogte/lengte
Schouderhoogte: ongeveer 3 meter. Lengte: ongeveer 5 meter
Maximale leeftijd (wild)
ongeveer 50 jaar
Aantal jongen per keer
1, bij uitzondering 2
Zwanger
20 - 24 maanden
Volwassen met
ongeveer 9 - 12 jaar
Voedsel in het wild
plantaardig, bijvoorbeeld gras, boomwortels, -schors, bamboe, bladeren en fruit
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

200 liter

drinkt een olifant op een warme dag

5 maanden

totdat een olifantenjong met slurf kan drinken

22 maanden

draagtijd van een olifant (ongeveer)

Slurf

De slurf is een samengroeiing van de heel lange neus en de bovenlip. De slurf is heel gevoelig. Door de slurf lopen de reukkanalen die eindigen in de neusgaten. Ze zuigen er ook water mee op (wel 6-10 liter). Ze spuiten het in hun bek om te drinken of over hun rug om bv. af te koelen. De slurf is supersterk. Er zitten tienduizenden spiertjes in. Maar ze kunnen ook heel goed voelen met het uiteinde van de slurf. Olifanten pakken er voedsel mee op om het naar de bek te brengen. Als je van dichtbij kijkt zie je één uitsteekseltje (vingertje) aan de slurf.

Afrikaans of Aziatisch?

Ooit waren er veel olifantensoorten maar tegenwoordig komen er nog maar twee soorten voor: de Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) en de Aziatische olifant (Elephas maximus). Dat verschil zie je heel goed: de Aziaat heeft kleinere oren en een bolle rug (Afrikaan een holle). De slurf van de Aziatische olifant heeft een vinger aan het uiteinde van de slurf, de Afrikaanse twee. En verder is de Afrikaanse olifant zwaarder en heeft deze langere slagtanden.

Olifantenhuid

Olifanten hebben een dikke huid met heel veel rimpels en plooien. Toch is die huid erg gevoelig. In de diepe huidplooien zitten veel lastige insecten. Ook olifanten kunnen luizen hebben. Die luizen jeuken!!! Olifanten verzorgen hun huid daarom heel erg goed. Ze poetsen, en schuren, nemen modder‑ en zandbaden waar die insecten niet tegen kunnen. Na een bad of een sproeibeurt blijft er tussen de rimpels water staan. Dat is goed om de huid zo lang mogelijk vochtig te houden. De Afrikaanse olifant, die in veel droger gebied voorkomt, heeft meer rimpels dan de Aziatische olifant.

Steun aan olifanten

Blijdorp steunt de Asian Nature Conservation Foundation. Dit fonds doet onderzoek naar de beste manieren om conflicten tussen olifanten en mensen op te lossen en te voorkomen. Er wordt gekeken waar de conflicten plaatsvinden en waarom, en de bevolking krijgt advies in het leren omgaan met de wilde dieren. Met steun van Diergaarde Blijdorp zijn bijvoorbeeld corridors aangelegd; verbindingen tussen leefgebieden van de olifanten, waardoor de dieren niet meer over de akkers van de boeren lopen maar deze veilige ‘wandelpaden’ gebruiken.

Schone slapers

screenshot Aziatische olifanten slapend in de nacht

Dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp hebben onze olifanten sinds 2017 een nieuwe zandvloer. Door de flinke laag zand kunnen de olifanten nog beter hun natuurlijke gedrag vertonen. Zand gooien, graven en... lekker samen slapen! Olifanten kunnen ook staand slapen, maar de zandvloer heeft nu toch echt de voorkeur. Olifanten behoren tot de kortslapers onder de dieren, net als paarden, giraffen, reeën en koeien. De slaaptijd lijkt te maken te hebben met het type voedsel dat deze dieren consumeren en hun gewicht: grote planteneters slapen het kortst. Dit komt waarschijnlijk omdat ze veel tijd nodig hebben om via begrazing hun lichaam van voldoende voedsel te voorzien.

Herkomst Aziatische olifant

In regenwoud, grasland en bosgebied in India, Assam, Birma, Thailand, Vietnam, Laos, Malakka, Sumatra en Sri Lanka.

Met zo'n sterke slurf kunnen ze voelen, pakken, ruiken, water opzuigen,..
verjaardagstaart bij de olifanten
Lekker: groenten, fruit, wilgentakken, broden, rijst ..
In Blijdorp worden olifantjes vaak in de groep geboren
Buiten kunnen de olifanten in bad
De man (bul) kan een hele laag geluid maken om naar het vrouwtje te roepen...

olifanten in Blijdorp

De olifanten in Blijdorp leven in een heel modern verblijf. Ze hebben een groot buitenterras en een ruim binnenverblijf. Het buitenterras is in totaal 1,5 hectare groot. Het is in 3 stukken verdeeld: een familieperk voor de vrouwen (koeien) met hun jongen, een bullenperk en een perk waar gepaard kan worden. Op het laatste perk is geen zwembad of greppel waar ze in kunnen vallen tijdens het paren. Lekker veilig dus.

> Volg ze live via de webcams >

> En ontdek alles over de olifanten via de FantVlogs >

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Even voorstellen

  • Irma
    Geboren
    1970
    Herken je aan
    haar bolle buik en het pigment (roze kleur) op haar slurf en oren. Ze is de oudste van de familie. Irma is heel lang de leidkoe geweest, maar trekt zich steeds meer terug nu ze een dagje ouder wordt.
  • Bangka
    Geboren
    2000
    Herken je aan
    haar lengte. Nu haar moeder Irma zich meer terugtrekt neemt Bangka de rol van leidkoe over. Ze is een ervaren moeder en dit merk je wanneer er een bevalling is. Ze gaat beschermend boven het pasgeboren olifantje staan, zodat andere dieren er niet mee kunnen sollen. Bangka is een dochter van Irma en de moeder van Faya en Radjik.
  • Faya
    Geboren
    2010
    Herken je aan
    is voor het eerst moeder geworden, van Maxi. Dit was best even wennen, maar gelukkig kreeg ze veel steun van haar moeder Bangka en oma Irma. Ze is nog volop aan het ontdekken in haar nieuwe rol.
  • Radjik
    pasgeboren Aziatische olifantje Radjik
    Geboren
    2021
    Herken je aan
    is de een-na-kleinste van de groep. Hij is een echte puber die zijn grenzen opzoekt en veel speelt met neefje Maxi. Radjik lijkt veel op zijn vader Timber, die naar Wildlands Emmen is verhuisd.
  • Maxi
    Geboren
    2022
    Herken je aan
    is de kleinste. Hij lijkt erg veel op zijn ouders, net als Faya heeft hij een slank hoofd en hij staat erg hoog op zijn poten. Maxi houdt de rest van zijn familie goed in de gaten, wanneer neefje Radjik iets nieuws ontdekt, probeert Maxi het ook meteen uit!

Meekijken

Kijk mee met de olifanten: webcam

video

Andere video's