Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend

olifant

olifant

De Blijdorp-groep bestaat nu uit zeven olifanten van drie generaties. Er zijn in Blijdorp al zestien olifantenjongen geboren. De eerste, Bernhardine, is geboren in 1984 en tevens het allereerste olifantje dat in een Nederlandse dierentuin is geboren. Op 20 augustus 2015 werd Bangka moeder van zoon Sunay (vader is Timber). Met de FantVlogs deelden de olifantenverzorgers zelf hun belevenissen rondom de geboorte van Sunay. Kijk ook live mee via de webcams.

Spreekbeurt over olifanten?

Voor kinderen die een spreekbeurt over olifanten houden, is er een coole themakist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Elephas maximus
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
♀ zo’n 3.000 tot 4.000 kg., ♂ tot zo’n 6.000 kg
Hoogte/lengte
Schouderhoogte: ongeveer 3 meter. Lengte: ongeveer 5 meter
Maximale leeftijd (wild)
ongeveer 50 jaar
Aantal jongen per keer
1, bij uitzondering 2
Zwanger
20 - 24 maanden
Volwassen met
ongeveer 9 - 12 jaar
Voedsel in het wild
plantaardig, bijvoorbeeld gras, boomwortels, -schors, bamboe, bladeren en fruit
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

200 liter

drinkt een olifant op een warme dag

2 jaar

totdat een olifantenjong met slurf kan drinken

22 maanden

draagtijd van een olifant (ongeveer)

Herkomst Aziatische olifant

In regenwoud, grasland en bosgebied in India, Assam, Birma, Thailand, Vietnam, Laos, Malakka, Sumatra en Sri Lanka.

Met zo'n sterke slurf kunnen ze voelen, pakken, ruiken, water opzuigen,..
Lekker: groenten, fruit, wilgentakken, broden, rijst ..
In Blijdorp worden olifantjes vaak in de groep geboren
Zowel buiten als binnen kunnen de olifanten in bad
De man (bul) kan een hele laag geluid maken om naar het vrouwtje te roepen...

olifanten in Blijdorp

De olifanten in Blijdorp leven in een heel modern verblijf. Ze hebben een groot buitenterras en een ruim binnenverblijf. Het buitenterras is in totaal 1,5 hectare groot. Het is in 3 stukken verdeeld: een familieperk voor de vrouwen (koeien) met hun jongen, een bullenperk en een perk waar gepaard kan worden. Dit paarperk of ook wel dekperk genoemd, wordt ook gebruikt voor logé’s uit andere dierentuinen die op bezoek komen om zwanger te worden. Op dit perk is geen zwembad of greppel waar ze in kunnen vallen tijdens het paren. Lekker veilig dus.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Even voorstellen

 • Irma
  Geboren
  1970
  Herken je aan
  Irma is de oudste & grootste olifant van de kudde en de leidkoe. Ze is de meest ervaren olifant en dat merk je als er een bevalling is. Dan neemt Irma de rol van vroedvrouw op zich. Ze gaat beschermend boven het pasgeboren olifantje staan, zodat de andere dieren er niet mee kunnen sollen.
 • Timber
  Geboren
  1998
  Herken je aan
  Timber is in Blijdorp geboren op vrijdag de dertiende. Het leek alsof hij doodgeboren was, tot iemand toch wat beweging zag. Een geluksdag voor Blijdorp, want nu is hij onze trotse bul! Timber heeft graag contact met de verzorgers en is leergierig. Om te voorkomen dat zijn stoottanden zouden beschadigen, zijn deze afgezaagd en zijn er ringen op geplaatst.
 • Bangka
  Geboren
  2000
  Herken je aan
  Bangka is een enthousiaste en speelse olifant, die goed luistert naar commando’s en lijkt het reageren op de verzorgers leuk te vinden. Bangka is een dochter van Irma en de moeder van Faya. Ze is er dus eentje uit de Blijdorp-dynastie!
 • Trong Nhi
  Geboren
  2003
  Herken je aan
  Moeder van Nhi Linh. Trong Nhi kan aardig eigenwijs zijn en loopt graag alleen; dat deed Douanita ook toen ze jong was. Toen Trong Nhi drachtig was, zocht ze regelmatig Irma op. Ze is een zorgzame tante voor Faya. Trong Nhi is de kleinste van de drie grote olifanten. Ze heeft wat meer haar op haar kop en haar rechteroor is wat naar voren geflapt.
 • Faya
  Geboren
  2010
  Herken je aan
  Ze is een dochter van Bangka en is net zo speels en leergierig. Ze is ook onderzoekend, zoals een jonge olifant betaamt. Faya is dol op badderen en is altijd als een van de eersten in het water. Zelfs als Trong Nhi aangeeft dat ze niet wil dat Faya erbij komt, ziet Faya dit als een spelletje en is dan toch weer de eerste die in bad is.
 • Nhi Linh
  Geboren
  2013
  Herken je aan
  Dochter van Trong Nhi. Ze is een ondernemend en nieuwsgierig olifantje. Speelt graag met Faya.
 • Sunay
  Geboren
  2015
  Herken je aan
  Sunay is de zoon van Bangka en Timber. Het is de zestiende olifant die in Rotterdam is geboren. Voor de veertienjarige moeder Bangka is dit haar tweede jong. Het is een ondernemend ventje dat graag klautert en speelt met takken. Sunay is favoriet bij Faya en Nhi Linh.

Meekijken

Kijk mee met de olifanten: webcam

Andere video's