
29 december 2021 | Dierennieuws
Mayala in de binnentuin
Lees verder
- video
Voorjaar 2015 keerden de populaire okapi’s weer terug naar Blijdorp en wonen nu in een nieuwe groene omgeving, een stuk Afrikaans regenwoud. Hier leven ze samen met tropische vogels die over je hoofd vliegen of je pad kruisen. Dit verblijf won in 2017 de award voor ‘Mooiste dierenverblijf van Nederland’.
Op 21 november 2021 werd een jong geboren bij moeder M’buti en vader Ngwani. Ze heet Mayala. Lees meer >
Diergaarde Blijdorp ondersteunt het Okapi Conservation Project (OCP) dat als doel heeft het Ituri-woud in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo te beschermen. In 1996 is dit gebied uitgeroepen tot Werelderfgoed. Ontdek meer hierover >
Ontdek hier alles over deze bijzondere diersoort…
Pas rond 1900 werd de eerste okapi door een westerling gezien. Groot nieuws! Eigenlijk kenden de Afrikanen die in het gebied van de okapi’s leven het dier al eeuwen. Ze noemden het dier okapi en zo heet hij nog steeds. De okapi werd pas zo laat ontdekt, omdat het dier erg schuw is en zich snel verstopt in het regenwoud. De okapi is familie van de giraffen en wordt ook wel bosgiraffe genoemd.
Omdat het regenwoud dichtbegroeid is, zijn goede oren en neus belangrijker dan goede ogen. Daarom heeft de okapi zulke grote oren. Om goed te kunnen horen.
Wat ook opvalt, is de lange tong van ca. 35 cm lang! Net zo lang als van zijn familielid de giraf. Met zijn lange tong grijpt de okapi een tak en trekt die naar zich toe om de bladeren eraf te rissen. Maar hij gebruikt zijn tong ook om dingen te onderzoeken en om bv. zijn ogen schoon te likken.
Opvallend zijn de twee uitsteeksels op de kop van het mannetje. Het lijken wel hoorns maar dat zijn het niet. Het zijn uitsteeksels van de schedel. Ze zijn met huid bedekt en ongeveer 10-15 centimeter lang. Ze worden gebruikt als wapen tegen andere mannetjes, maar soms kan een vrouwtje ook een kopstoot krijgen als ze niet doet wat hij wil.
Diergaarde Blijdorp ondersteunt het Okapi Conservation Project (OCP) dat als doel heeft het Ituri-woud in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo te beschermen. In 1996 is dit gebied uitgeroepen tot Werelderfgoed.
Okapi's leven oorspronkelijk in het Ituriwoud, een regenwoud in Democratische Republiek Congo, Afrika.
Blijdorp heeft sinds 1957 okapi’s in de dierentuin. Ze leven nu in een nieuwe groene omgeving, een stuk Afrikaans regenwoud. Dit verblijf werd eind maart 2015 geopend en kun je vinden tussen de savanne en de speeltuin Oewanja Kinderjungle in. Dit nieuwe onderkomen en grote delen van het toekomstige Afrika-project zijn financieel mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Blijdorp.
TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je er diereninfo over een groot aantal dieren.