Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Maleise tapir

Maleise tapir

De Maleise tapirs leven in Blijdorp in het dikhuidenverblijf Taman Indah. In Nederland is deze tapirsoort alleen in Diergaarde Blijdorp te zien. In Europa zijn er 24 Europese dierentuinen, aangesloten bij de EAZA (Europese Dierentuinenorganisatie), waar de Maleise soort is te vinden. In het wild leven Maleise tapirs in Myanmar, Thailand, Cambodja en op Sumatra waar zij erg bedreigd worden in hun voortbestaan.

Latijnse naam
Tapirus indicus
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
ca. 250 - 400 kg, jong 3 tot 7 kg
Lengte
♀ is groter dan ♂ Schouderhoogte: ca. 1 m, Lengte: tot ca. 2.5 m
Maximale leeftijd (wild)
ca. 35 jaar
Aantal jongen per keer
1
Draagtijd
13 maanden
Volwassen met
ca. 3-4 jaar
Voedsel in het wild
Grassen, bladeren en waterplanten.
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

2 maanden

zo lang houdt een tapirjong ongeveer zijn streeppatroon

19e eeuw

toen brachten pas ontdekkingsreizigers betrouwbare berichten over Aziatische tapirs naar Europa

3 & 4 tenen

de tapir heeft vier tenen voor en drie achter

Slurfje

De slurf is niet zo lang is als die van een olifant, maar wel de langste van alle tapirsoorten. De slurf bestaat net als bij de olifant uit een verlengde neus en bovenlip. Er zit geen kraakbeen of bot in. De slurf is opgebouwd uit spieren die in de lengte, overdwars en spiraalvormig zijn gerangschikt. Een tapir kan zijn slurfje dan ook alle kanten opdraaien, verlengen of verkorten. Hij kan er voedsel mee grijpen en naar zijn bek brengen. Aan het einde van de slurf zitten tastharen. Daarnaast kan het slurfje onder water als snorkel gebruikt worden.

Familie van...

De tapir is verwant aan de neushoorn. De hoefafdrukken lijken op die van een neushoorn, maar zijn kleiner. Tapirs hebben aan hun voorpoten vier en aan hun achterpoten drie hoeven. Toch worden ze tot de onevenhoevigen gerekend, omdat het gewicht rust op de derde teen/vinger (bij de mens de middelste), evenals bij neushoorns en paardachtigen.
Het gedrongen gestroomlijnde lijf is uitstekend geschikt om door de ondergroei van het oerwoud te lopen.

Zwart/wit

De tapir is opmerkelijk getekend: zwart met een witte zadelvlek. Waarschijnlijk maakt deze tekening de tapir in het bos juist minder opvallend door zijn contouren te doorbreken. Ze hebben een bijzonder stevige lederhuid (die onder de opperhuid ligt). Van de lederhuid worden onder andere teugels en zwepen gemaakt. De opperhuid is daarentegen tamelijk teer en zeer gevoelig voor zonnebrand.

Flehmen

Mannelijke tapirs flehmen bijv. om te ruiken of er paringsbereide vrouwtjes in de buurt zijn. Met het slurfje omhoog brengen ze de geurmoleculen in contact met een speciaal reukorgaan, het orgaan van Jacobson.

Legende

Een Maleise legende wil dat het dier eigenlijk, net als de olifant, een grote slurf had moeten krijgen. Tijdens de schepping echter raakte de klei op en moest de tapir het voortaan doen met een kleine slurf.

Waar woont de Maleise Tapir?

De Maleise tapir woont in het wild in dichte regenwouden en moerassen in Thailand en Sumatra. Terecht heeft men de tapirs wel levende fossielen genoemd. Ze behoren tot een geologisch oude diergroep. De grootste populatie Maleise tapirs komt waarschijnlijk voor in Taman Negara (nationaal park in Maleisië).

Tapirjong met zijn gestreepte/gevlekte babyvacht
tapirman Ketiga
Goede camouflage in het bos
Moeder en jong
Slurfje

tapirs in Blijdorp

De tapirs leven in Blijdorp in dikhuidenverblijf Taman Indah. Ze hebben daar een binnenverblijf met bad en een ruim bosachtig buitenverblijf. In het wild worden de Maleise tapirs door ontbossing van hun leefgebied, het regenwoud van Zuidoost-Azië bedreigd in hun voortbestaan. Daarom maken de tapirs van Diergaarde Blijdorp deel uit van een internationaal fokprogramma (EEP).

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Even voorstellen

  • Pooh
    Geboren
    2011
    In Blijdorp sinds
    2013
  • Ketiga
    Geboren
    2016
    In Blijdorp sinds
    2019
  • Krissy
    pasgeboren Maleise tapir
    Geboren
    2021

Meekijken

Kijk mee met de tapirs: webcam

video

Andere video's