Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

leeuw

leeuw

De leeuwen zijn in 2015 verhuisd naar een prachtig nieuw reservaat in het hart van de Diergaarde. Ontmoet nu de zeer bedreigde Aziatische leeuw van heel dichtbij. In het nieuwe ‘fieldstation’ naast het verblijf onderzoek je alles over dit imposante dier. Lees hier meer over dit nieuwe verblijf >

Welpjes
Op 21 augustus 2018 werd leeuwin Lalana voor het eerst moeder. Lees meer over de welpjes >

Spreekbeurt over leeuwen?
Voor kinderen die een spreekbeurt over grote katten (zoals de leeuw) houden, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Panthera leo persica
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
♂zo’n 150 – 250 kg, ♀ zo’n 120-180 kg
Hoogte/lengte
schouderhoogte: ongeveer 0,9 tot 1,25m, lengte: ongeveer 1,5 – 2,5 m
Maximale leeftijd (wild)
ongeveer 20 jaar
Aantal jongen per keer
1 tot 6, meestal 2 tot 3 jongen per keer
Zwanger
ongeveer 110 dagen
Volwassen met
mannetje 5 jaar, vrouwtje 4 jaar
Voedsel in het wild
herten, antilopen, zwijnen en buffels
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

600 Aziatische leeuwen

leven er nog maar in het wild, in het Gir Forest Park in India

20 uur per dag

de leeuw dommelt het liefst de hele dag op een schaduwrijke plek

15 minuten

als een vrouwtje krols is, vindt er elk kwartier een paring plaats

Dé leeuw

Hè, dé leeuw, wat bedoelen we daar nou weer mee? Eeuwen geleden leefde de leeuw (Panthera leo). Sommige groepen trokken naar andere gebieden. Zo ver weg dat ze elkaar op een gegeven moment, nooit meer tegen kwamen. Nu hebben we het over dé leeuw (Panthera Leo) met een verspreiding in Afrika (Panthera Leo leo) en in Azië (Panthera Leo Perzica). We noemen ze dan ondersoorten van de leeuw.

Verschillend?

Op het oog is het niet eenvoudig om Afrikaanse en Aziatische leeuwen van elkaar te onderscheiden. Er zijn wel wat verschillen, maar eigenlijk zijn er nét zoveel verschillen tussen leeuwen die b.v. in Kenia leven en in leeuwen die in b.v. Zuid- Afrika leven. In het algemeen zijn de Aziaten iets kleiner en hebben de mannetjes minder dichte manen dan hun Afrikaanse soortgenoten. Ze hebben ook een huidplooi over de hele lengte van hun onderbuik.

Brullende katten

Heb je wel eens katten horen brullen? Nee he, dat kunnen ze niet. Maar leeuwen kunnen dat wel! Heel hard! Ze brullen bijna elke dag, meestal als de zon onder gaat. Sommige mensen denken dat ze dat doen om aan te geven: “Wij leven hier, er is geen plaats voor jou! En we zijn heel sterk, hoor maar!” Uit onderzoek is gebleken dat prooidieren er niet bang van worden.

Manen

Leeuwenmannen hebben manen om hun kop. Heel lange, ruige haren. Die haren beginnen hoog op het voorhoofd, rond de oren en lopen dan helemaal door tot onder de oksels, met leuke pluimpjes aan de ellebogen. De manen lopen door langs de buikplooi. Sommige geleerde mensen denken dat de leeuwenman manen heeft om zijn nek te beschermen bij gevechten. Of om zich beter uit te kunnen sloven voor de vrouwtjes. Maar niemand weet het zeker! Vrouwen hebben geen manen.

Steun leeuwen in het wild

Blijdorp steunt het Ruaha Carnivore Conservation Project in Tanzania. Het Ruaha national park is het grootste park in Tanzania en het 1-na grootste park in heel Afrika. Tien procent van alle Afrikaanse leeuwen leeft hier. De leeuwen zijn inmiddels 80% van hun leefgebied kwijt, waardoor dit nationaal park uiterst belangrijk is voor het voortbestaan van de soort. Langs de grenzen van het park komen de leeuwen vaak in conflicten met lokale bevolking waardoor veel leeuwen jaarlijks worden vermoord.

Herkomst Aziatische leeuw

Wist je dat er in het wild er nog maar ongeveer 300 Aziatische leeuwen leven, in het Gir Forest National Park, een beschermd gebied in noordwest India. In open graslanden, gebieden met veel struikgewas en open bossen.

Leeuwen hebben een echt roofdierengebit met knipkiezen en knabbeltanden
Bij Aziatische leeuw kleuren de manen zwarter als ze ouder worden
Ze brullen bijna elke dag, vaak bij zonsondergang...
Net als katten kunnen ze hun nagels intrekken zodat ze niet afslijten bij het lopen
leeuwtjes binnenverblijf 1e keer
Jonge leeuwen worden welpen genoemd

leeuwen in Blijdorp

De Aziatische leeuwen zijn verhuisd naar een gloednieuw verblijf middenin het hart van de Diergaarde, op de grens van ‘Azië’ & ‘Afrika’. Hier kun je ze van heel dichtbij bewonderen. Het is verdeeld in twee delen: de Afrikaanse savanne met veel verschillende grassen en het Aziatische Gir-woud met bomen en struiken. Dat hebben we zo gedaan omdat we het hier hebben over ‘de leeuw’ die voorkomt in Afrika en Azië.

Rondom het perk is veel te doen en te leren. Aan de Aziatische kant is een grote tribune waar de verzorgers af en toe iets vertellen over de leeuwen. Aan de Afrikaanse kant is een heel research-centrum. Ook kun je in een safaritruck een ‘ritje’ maken door het Gir reservaat.

Het binnenverblijf is één grote ruimte. Het lijkt of je bij de leeuwen staat, maar gelukkig staat er een hele dikke ruit tussen. Zowel het nieuwe themarestaurant ‘Poort van Azië’ als het leeuwenverblijf zijn voor een groot deel gefinancierd met het jubileumgeschenk van de gemeente Rotterdam, dat Blijdorp heeft gekregen ter gelegenheid van haar 150 jarige bestaan in 2007.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Even voorstellen

 • Lalana
  Geboren
  2010
  In Blijdorp sinds
  2018
  Herken je aan
  Geboren in 2010 in Planckendael (België). Via Krakow (Polen) naar Blijdorp gekomen in 2018. Herkenbaar is de volle pluim aan de staart. Luisterde vanaf het begin goed naar de verzorgers, ze ‘herkende’ mogelijk de Nederlandse taal doordat ze in België is opgegroeid.
 • 3 welpjes, Asha, Reena en Mette
  leeuwtjes binnenverblijf 1e keer
  Geboren
  2018
  In Blijdorp sinds
  2018
  Herken je aan
  Rennen, rollen en stoeien regelmatig met elkaar.

Meekijken

Kijk mee met de leeuwen: webcam

video

Andere video's