
25 november 2021 | Dierennieuws
Update gorilla's en leeuwen
Lees verder
De leeuwen zijn in 2015 verhuisd naar een prachtig nieuw reservaat in het hart van de Diergaarde. Ontmoet nu de zeer bedreigde Aziatische leeuw van heel dichtbij. In het nieuwe ‘fieldstation’ naast het verblijf onderzoek je alles over dit imposante dier. Lees hier meer over dit nieuwe verblijf >
Welpjes
Op 21 augustus 2018 werd leeuwin Lalana voor het eerst moeder. Lees meer over de welpjes >
Spreekbeurt over leeuwen?
Voor kinderen die een spreekbeurt over grote katten (zoals de leeuw) houden, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie, fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren >
Hè, dé leeuw, wat bedoelen we daar nou weer mee? Eeuwen geleden leefde de leeuw (Panthera leo). Sommige groepen trokken naar andere gebieden. Zo ver weg dat ze elkaar op een gegeven moment, nooit meer tegen kwamen. Nu hebben we het over dé leeuw (Panthera Leo) met een verspreiding in Afrika (Panthera Leo leo) en in Azië (Panthera Leo Perzica). We noemen ze dan ondersoorten van de leeuw.
Op het oog is het niet eenvoudig om Afrikaanse en Aziatische leeuwen van elkaar te onderscheiden. Er zijn wel wat verschillen, maar eigenlijk zijn er nét zoveel verschillen tussen leeuwen die b.v. in Kenia leven en in leeuwen die in b.v. Zuid- Afrika leven. In het algemeen zijn de Aziaten iets kleiner en hebben de mannetjes minder dichte manen dan hun Afrikaanse soortgenoten. Ze hebben ook een huidplooi over de hele lengte van hun onderbuik.
Heb je wel eens katten horen brullen? Nee he, dat kunnen ze niet. Maar leeuwen kunnen dat wel! Heel hard! Ze brullen bijna elke dag, meestal als de zon onder gaat. Sommige mensen denken dat ze dat doen om aan te geven: “Wij leven hier, er is geen plaats voor jou! En we zijn heel sterk, hoor maar!” Uit onderzoek is gebleken dat prooidieren er niet bang van worden.
Leeuwenmannen hebben manen om hun kop. Heel lange, ruige haren. Die haren beginnen hoog op het voorhoofd, rond de oren en lopen dan helemaal door tot onder de oksels, met leuke pluimpjes aan de ellebogen. De manen lopen door langs de buikplooi. Sommige geleerde mensen denken dat de leeuwenman manen heeft om zijn nek te beschermen bij gevechten. Of om zich beter uit te kunnen sloven voor de vrouwtjes. Maar niemand weet het zeker! Vrouwen hebben geen manen.
Blijdorp steunt het Ruaha Carnivore Conservation Project in Tanzania. Het Ruaha national park is het grootste park in Tanzania en het 1-na grootste park in heel Afrika. Tien procent van alle Afrikaanse leeuwen leeft hier. De leeuwen zijn inmiddels 80% van hun leefgebied kwijt, waardoor dit nationaal park uiterst belangrijk is voor het voortbestaan van de soort. Langs de grenzen van het park komen de leeuwen vaak in conflicten met lokale bevolking waardoor veel leeuwen jaarlijks worden vermoord.
Wist je dat er in het wild er nog maar ongeveer 300 Aziatische leeuwen leven, in het Gir Forest National Park, een beschermd gebied in noordwest India. In open graslanden, gebieden met veel struikgewas en open bossen.
De Aziatische leeuwen zijn verhuisd naar een gloednieuw verblijf middenin het hart van de Diergaarde, op de grens van ‘Azië’ & ‘Afrika’. Hier kun je ze van heel dichtbij bewonderen. Het is verdeeld in twee delen: de Afrikaanse savanne met veel verschillende grassen en het Aziatische Gir-woud met bomen en struiken. Dat hebben we zo gedaan omdat we het hier hebben over ‘de leeuw’ die voorkomt in Afrika en Azië.
Rondom het perk is veel te doen en te leren. Aan de Aziatische kant is een grote tribune waar de verzorgers af en toe iets vertellen over de leeuwen. Aan de Afrikaanse kant is een heel research-centrum. Ook kun je in een safaritruck een ‘ritje’ maken door het Gir reservaat.
Het binnenverblijf is één grote ruimte. Het lijkt of je bij de leeuwen staat, maar gelukkig staat er een hele dikke ruit tussen. Zowel het nieuwe themarestaurant ‘Poort van Azië’ als het leeuwenverblijf zijn voor een groot deel gefinancierd met het jubileumgeschenk van de gemeente Rotterdam, dat Blijdorp heeft gekregen ter gelegenheid van haar 150 jarige bestaan in 2007.
TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.