Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Koningspinguins in Diergaarde Blijdorp Rotterdam

koningspinguïn

koningspinguïn

In het Oceanium leven de koningspinguïns samen met de ezelspinguïns. Je kunt ze daar zowel boven als onder water bewonderen. Naast het koele verblijf kun je ook ijsschotsje springen terwijl de pinguïns onder je door schieten. Durf jij het?

Spreekbeurt over pinguïns?

Voor kinderen die een spreekbeurt over pinguïns houden, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Aptenodytes patagonicus
Ik ben een
vogel
Gewicht
ongeveer 15 kilo
Lengte
zo'n 95 cm. breedte zo'n 35 cm.
Maximale leeftijd (wild)
ongeveer 25 tot 30 jaar
Aantal jongen per keer
1
Broedtijd
c.a. 55 dagen
Volwassen met
4 jaar
Voedsel in het wild
inktvis, planktonkreeftjes (kril), vis
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

400.000 stelletjes

lever er in de grootste kolonies

50-250 meter

diep duikt de koningspinguïn

55 dagen

na deze tijd breekt het ei en komt er een klein bruin jong uit

Oranje wangen

De koningspinguïn is een van de grootste pinguïnsoorten. Alleen de keizerspinguïn is groter. De koningspinguïn heeft een prachtige oranje wangvlek. Deze vlek zit aan allebei de kanten van het hoofd. Onder de kin en op de snavel zie je ook een oranje/roze vlek.

Zwart-wit

Een pinguïn heeft niet voor niets een zwart-wit pak. Deze kleuren helpen de pinguïn om zich te verbergen voor vijanden in de oceaan. De donkere bovenkant zorgt ervoor dat de pinguïn van bovenaf moeilijk te zien is in het donkere water. Maar vanaf de onderkant, is het juist handig dat de buik wit is. Als je namelijk onder water naar boven kijkt zie je de lichte lucht. Hierdoor kunnen vijanden, zoals zeeluipaarden of orka’s, de vogel onder water moeilijk zien.

80 zwembaden

De pinguïn zoekt op verschillende dieptes in de zee naar voedsel. In de bovenste laag van de zee zwemt kril. De vogels moeten iets dieper duiken voor vis en als ze inktvis willen eten moeten ze nog dieper duiken. Als de pinguïn op zoek is naar voedsel, duikt hij vaak meer dan 50 meter diep. Soms zelfs tot 250 meter diep. Dat is even diep als 80 (diepe)zwembaden op elkaar!

Voeten als nest

Het vrouwtje legt maar één ei per keer. Ze maakt geen nest, maar houdt het ei op haar voeten. Dan laat ze haar buikplooi op het ei zakken om het lekker warm te houden. Na een aantal dagen neemt het mannetje het ei op z’n voeten en gaat het vrouwtje naar de zee om te eten. Dit doen de pinguïnouders om de beurt.

foto: Menno van Duijn

In het zuiden

Koningspinguins in Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Koningspinguïns leven alleen op het zuidelijke gedeelte van de aarde. Ze leggen hun eieren op eilanden rond Antarctica en zwemmen in de oceaan rondom deze eilanden. Wanneer pinguïns niet in het water zijn, waggelen ze een beetje heen en weer op het land. Ze gaan dan vooral op zoek naar gebieden van steen of gras. Als er op het land veel sneeuw ligt dan laten de pinguïns zich op hun buik vallen en glijden als een slee naar voren.

Waar woont de koningspinguïn

De koningspinguïn leeft op eilanden en in de oceanen rondom Antarctica.

Koningspinguïns staan vaak in grote groepen bij elkaar: kolonies
Koningspinguïns schieten snel door het water
de verzorgers herkennen ze aan de vleugelbandjes
Voeten als nest... fotograaf: Menno van Duijn
De jongen zijn grijs en pluizig

koningspinguïns in Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp kun je ongeveer 20 koningspinguïns vinden in een heel ruim verblijf in het Oceanium. Toen de pinguïns nieuw waren in de dierentuin, durfden ze nog niet te zwemmen. De verzorger sprong zelf eerst het water in om te laten zien dat het veilig was. Nu blijven de pinguïns niet meer bang aan de kant staan. De meeste dieren nemen elke dag wel een duikje. Een tijdje geleden zijn er ook ezelspinguïns in het verblijf bij gekomen. De twee soorten kunnen het goed met elkaar vinden.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Video's