Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Komodovaraan

Komodovaraan

Komodovaraan

De Komodovaraan is een kwetsbare soort omdat hij alleen nog op enkele Indonesische eilanden leeft. Zijn belangrijkste prooidieren worden bejaagd door mensen en daarmee zijn ook de aantallen van deze grote hagedis afgenomen. Ontdek wat Blijdorp doet om deze dieren te beschermen in het wild >

In Blijdorp kun je ze ontmoeten in het Aziëhuis. In dit dierdossier lees je meer over deze mysterieuze reptielen.

Latijnse naam
Varanus komodoensis
Ik ben een
reptiel
Gewicht
tot 135 kg
Lengte (max)
tot 3 m
Maximale leeftijd (wild)
vrouwtje 32 jr., mannetje 60 jr.
Zwanger
8 tot 10 maanden
Aantal jongen per keer
20 tot 30 eieren per keer
Volwassen met
3 tot 5 jaar
Voedsel in het wild
Sprinkhanen, ratten, vogels, geiten, zwijnen en herten. De komodovaraan eet ook aas (dode dieren).
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

2 tot 3 dagen

zo lang duurt het om voedsel te verteren

7 - 8 maanden

na die tijd komende eieren uit

40 cm

zo lang zijn de jongen als ze geboren worden

Vuurspuwende draak

Komodo-varaan in het verblijf in het Aziëhuis

Door de rottingsbacteriën stinkt de Komodovaraan behoorlijk uit zijn bek. Je ruikt al van een afstand een doordringende zwavelachtige stank. En dan heeft hij ook nog een heldergele tong die hij in en uit zijn bek laat flitsen. Zo is waarschijnlijk bij de plaatselijke bevolking de legende ontstaan dat de komodovaraan een draak was die vuur kon spuwen.

Tongelen

Komodovaraan met tong

Hoe kan de komodovaraan prooien vangen? Nou, hij ruikt heel goed. Nee, niet met zijn neus. Kijk eens goed naar onze Komodovaraan. Heb je zijn tong bekeken? Die twee punten van de gevorkte tong? Het lijkt soms wel of hij met zijn tong kwispelt. Dat klopt ook wel een beetje want zo blijven er heel veel geurtjes aan kleven. Tongelen noemen we dat. Dan stopt hij de twee tongpunten in twee gaatjes boven in zijn gehemelte. Dáár ligt zijn reukorgaan: het ‘orgaan van Jacobson’. Een Komodovaraan kan met gunstige wind een rottend karkas opsporen op een afstand van meer dan acht kilometer!

Vechten

Komodovaraan paring

Mannetjes vechten met elkaar om de vrouwtjes. Het lijkt heel erg op mensen die worstelen. Op hun achterpoten proberen ze elkaar om te gooien. De sterkste wint en mag met het vrouwtje paren. Vrouwtjes kunnen ook heel goed vechten. Berg je maar als een vrouwtje niet wil paren: al sissend wijst ze het mannetje met veel agressie af!

De letter S

Komodovaraan

Een Komodovaraan zie je niet snel over het hoofd. Het is de zwaarste hagedis ter wereld. Het kan wel 3 meter lang kan worden. Het lichaam is langwerpig en ligt laag bij de grond. Als je met veel geduld naar onze komodovaraan kijkt, zul je hem vast eens zien lopen. Let dan goed op: hij beweegt zijn lichaam alsof hij er een S mee op de grond moet schrijven. Daardoor zetten zijn echter voorpoot en linkerachterpoot tegelijkertijd een stap. Bij slangen en vissen zie je die S-vormige beweging ook.

Natuur-bescherming

jong van Komodovaranen Odin en Festus

Diergaarde Blijdorp ondersteunt het Komodo Survival Programme (KSP). Het programma richt zich op het beschermen van de overgebleven komodovaranen populatie in het reservaat ‘Wae Wuul’ op eiland Flores (Indonesië). Ook zet men zich in voor het vermijden van de aantasting van hun leefgebied. Om dit te realiseren werkt men aan bewustzijn en het betrekken van de lokale bevolking bij de bescherming van de grote varaan.

Waar woont de Komodovaraan?

De Komodovaraan komt voor in Indonesië op een aantal eilanden, waaronder Flores, Komodo, Rinca en Padar en een aantal kleinere eilanden van de Kleine Soenda-eilanden. Het meest bekende natuurpark waar dit dier voorkomt is Nationaal Park Komodo. De komodovaraan leeft het liefst in droge gebieden waar bossen voorkomen. Maar je vindt hem ook wel in opgedroogde rivierbeddingen en stranden waar hij bij de waterlijn zoekt naar aangespoelde dode dieren. Het leven op een eiland maakt de soort wel kwetsbaar Een natuurramp of besmettelijke ziekte kan de hele bevolking komodovaranen uitroeien.

wereldkaart herkomst komodovaraan
Komodovaraan paring
Komodovaraan met tong
Komodovaraan

Komodovaranen in Blijdorp

Sinds oktober 2012 hebben de komodovaranen een nieuw verblijf in het Aziëhuis. Je hebt daar altijd al een levensgroot model van de komodovaraan kunnen zien. Nu zie je daar dus ook de levende dieren. Soms is het nodig dieren apart te zetten. Het verblijf kan in tweeën gedeeld worden door een soort garagedeur in het midden. Achter de schermen is nog een apart verblijf waar dieren in gezet kunnen worden die ziek zijn of die eieren moeten leggen.

Video's