Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend

kleine panda

kleine panda

Blijdorp heeft een bijzondere band met de kleine (of rode) panda. We coördineren het wereldwijde en het Europese fokprogramma van het dier.

Naast de bijzondere band die Blijdorp met deze dieren heeft,  draagt Blijdorp ook bij aan bescherming van kleine panda’s in het gebied van herkomst door o.a. de plaatselijke bevolking op te leiden tot ‘woudwachters’ en financieren we een onderzoek voor bosherstel in Oost-Nepal.  Daarnaast dragen we bij aan de IUCN die de Rode Lijst van bedreigde soorten bijhoudt.

Spreekbeurt over de kleine panda?

Voor kinderen die een spreekbeurt over panda’s houden, is er een coole themakist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Ailurus fulgens
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
ca. 3 tot 4.5 kg
Lengte/schouderhoogte
ongeveer 25 centimeter. Lengte ongeveer 60 cm
Maximale leeftijd (wild)
ca. 10 jaar
Aantal jongen per keer
1-4 jongen, maar meestal 1 of 2
Zwanger
3 tot 5 maanden
Volwassen met
ongeveer 2 jaar
Voedsel (in het wild)
bamboe, gras, vruchten, muizen en vogels
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

50 centimeter

is de lengte van zijn staart, bijna even lang als lichaam

5 vingers

en een soort extra duim heeft de kleine panda

10.000 kleine panda's

leefden er nog in het wild (telling 2008)

Familie van beer of wasbeer?

Iedereen kent de zwart met witte reuzenpanda wel, maar de kleine panda is minder bekend. Kleine panda’s worden ook wel rode panda’s of kleine katberen genoemd. Ze zijn ongeveer zo groot als een huiskat. Maar zijn beide panda’s nu familie van elkaar? Nee, de reuzenpanda hoort bij de familie van de beren en de kleine panda bij de familie van de wasberen.

Warme deken, zacht kussentje

Panda’s slapen in de zomer meest overdag, ineengerold op zijn zij in een vork van takken of in een boomholte. De dikke staart slaat hij als een warme deken over zijn kop en lijf of hij gebruikt hem als een zacht kussentje. Ze bewegen niet graag in de warmte. In de schemering en nacht zijn ze bezig met bijvoorbeeld het zoeken van voedsel. Dan vind je hen even vaak op de grond als in bomen. In de winter is deze diersoort actiever en ook meer overdag in de weer.

Bamboemenu

Kleine panda’s eten veel bamboe. Net als de reuzenpanda. Bamboe is een heel grote riet-soort. Vooral de jonge blaadjes vinden de panda's erg lekker. Maar ook vruchten, gras, eikels en beukennootjes worden gegeten. Een enkele keer eten ze ook muizen, vogels en vogeleieren. Ze drinken door water van hun poten af te likken.
In de zomer gaat de panda pas eten zoeken als het donker is. Het liefst de hele nacht door. In de winter zoeken ze ook overdag naar voedsel.

Fokprogramma

Er wordt van alles gedaan om de kleine panda te beschermen. Ook Diergaarde Blijdorp doet daar goed aan mee. Niet alleen in de dierentuin, maar ook in het wild. Blijdorp coördineert het EEP (Europese fokprogramma). Sinds 2012 coördineert Diergaarde Blijdorp ook het wereldwijde fokprogramma voor kleine panda’s.
Bij het fokprogramma hoort een wereldstamboek, waarin alle kleine panda’s in dierentuinen van de hele wereld staan. Zo kan de coördinator (beheerder) precies zien welke panda’s familie van elkaar zijn, dus niet bij elkaar in de zelfde dierentuin moeten worden geplaatst.

Waar leven kleine panda's?

Kleine panda’s leven alleen in Azië, op de hellingen van de Himalaya in de landen Nepal, India, Bhutan, Myanmar en in het zuiden van China. Ze leven tussen 2000 tot 4000 meter hoog op de hellingen van de bergen. Daar leven ze in streken met loofbomen, rododendronstruiken en bamboebossen. Het liefst in de buurt van snelstromende riviertjes.

De paartijd is in de winter tussen december en maart
Na 2-3 maanden krijgen jongen een vacht zoals hun ouders
Kleine panda's klimmen graag en slapen in bomen
Kleine panda's maken verschillende geluiden: blazen, proesten, piepen, brullen en fluiten
Kleine panda's leven in het wild hoog in de bergen

panda's in Blijdorp

Omdat kleine panda’s graag klimmen en behoefte hebben aan schaduw, staan er struiken en bomen in het verblijf in Blijdorp. Bovendien slapen ze in bomen. In het verblijf staan nesthokken die worden gebruikt om de jongen groot te brengen. Er moeten meerdere van deze hokken zijn, zodat de moeder haar jongen naar een nieuwe veilige plek kan slepen als ze zich verstoord voelt. Net als in de natuur. Twee keer per dag krijgen de dieren een voerbak gevuld met stukjes appel en banaan die vermengd zijn met cornflakes of havermout. Maar ze hebben af en toe ook vlees nodig. Dan krijgen ze eendagskuikens. Maar ook een vogel die niets vermoedend op het perk gaat zitten is zijn leven niet zeker. Natuurlijk staat ook bamboe op het menu. Dit komt uit de eigen tuin van Diergaarde Blijdorp.

Blijdorp draagt ook bij aan bescherming van kleine panda’s in het gebied van herkomst door o.a. de plaatselijke bevolking op te leiden tot ‘woudwachters’ en een onderzoek te financieren voor bosherstel in Oost-Nepal.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Even voorstellen

Video's