Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Indische neushoorn

Indische neushoorn

De Indische neushoorn wordt ook wel een pantserneushoorn genoemd. Kijk maar naar ze dan begrijp je waarom deze bijzondere dieren zo heten 😉

De Indische neushoorns leven in Blijdorp in dikhuidenverblijf Taman Indah. Daarnaast leven er ook zwarte neushoorn in onze dierentuin, ontdek hier meer over deze Afrikaanse soort >

Spreekbeurt over de neushoorn?

Voor kinderen die een spreekbeurt over neushoorns houden, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Rhinoceros unicornis
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
ca 1.500 – 3.000 kg
Lengte/schouderhoogte
lengte: ♂ tot ca 3,70 m, ♀ tot ca 3,20 m, schouderhoogte ♂ tot ca 1,80 m, ♀ tot ca 1,50 m
Maximale leeftijd (wild)
zo’n 45 jaar
Aantal jongen per keer
1
Zwanger
14 tot 16 maanden
Volwassen met
ongeveer 5-7 jaar
Voedsel (in het wild)
grassen, vruchten, twijgen en bladeren, waterhyacinten
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

200 kilo

zo zwaar weegt hun huid

20 tot 25 liter melk

zoveel drinkt het kalf per dag!

14 tot 16 maanden

dit is de draagtijd van een neushoorn

Harnas

Met hun grijze huid van pantserplaten lijkt het net of Indische neushoorns een harnas aan hebben (weet je wel, zo’n sterk metalen pantser dat je ook wel in ridderfilms ziet). Hierdoor lijkt het alsof de huid uit losse stukken bestaat, maar de pantserplaten zitten aan elkaar vast. Onder de huid zit een dikke laag zacht weefsel, dat ervoor zorgt dat de neushoorn zich toch soepel kan bewegen.

Lekker alleen

Indische neushoorns leven in hun eentje. We noemen dit solitaire dieren. Nee hoor, dat vinden ze helemaal niet vervelend! Alleen moeders vind je samen met hun jong. Net voordat de moeder een nieuw jong krijgt, wordt het oudere jong weggestuurd. Soms komen deze onvolwassen neushoorns elkaar tegen en blijven ze een tijd in een groep bij elkaar. Dat is voor die jonge dieren net iets veiliger. Tot ze helemaal volwassen zijn. Dan zoeken ze hun eigen weg.

Brullen, gillen, snurken...

Heb jij een van onze Blijdorpse neushoorns al eens geluiden horen maken? Ze maken heel veel verschillende geluiden. Dat doen ze niet alleen bij gevechten maar ook bij het paren. Of tijdens het rollen in de modder. Neushoorns brullen, gillen, krijsen, puffen, knorren en snurken.

Stamper

Via vaste paden in het hoge gras (wissels) gaat de Indische neushoorn op zoek naar zijn voedsel. In de natuur kun je goed zien of er een neushoorn voorbij is gekomen. Tijdens het zoeken naar eten stampt hij namelijk bovenop planten en breekt veel bladeren. De neushoorn is overdag op zoek naar voedsel. Als het erg warm is, neemt hij een middagpauze, dan gaat hij in de schaduw rusten of badderen.

Soorten

Er zijn vijf neushoornsoorten die allemaal bedreigd worden in hun voortbestaan. Drie soorten komen voor in Azië en twee in Afrika. In Blijdorp kun je ook de zeer bedreigde zwarte neushoorn bewonderen in de zijvleugel van de Rivièrahal.

Waar leeft de Indische neushoorn

Indische neushoorns leven alleen in Azië, namelijk in Noord-India en Nepal. Je kunt ze vooral vinden in moerassige gebieden waar veel grassen zijn. Op sommige plekken is het gras zo hoog dat mensen er niet eens bovenuit kunnen kijken.

Indische neushoorns in Blijdorp

De Indische neushoorns hebben in Blijdorp een aantal verblijven. Het binnenverblijf heeft een waterbad en twee stallen. De vloer van het binnenverblijf is van rubber dat 3 centimeter dik is. Dat lijkt op de bodem waarop ze in het wild leven (moerassige gebieden). In het buitenverblijf is ook een waterbad en een modderbad. Het mannetje en vrouwtje hebben allebei hun eigen verblijf. Ze leven dus gescheiden, net als in de natuur. Wanneer het vrouwtje met haar plasgeur en geluiden laat merken dat ze wil paren, worden de dieren voor een tijdje bij elkaar gezet.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Even voorstellen

  • Karuna
    Geboren
    2017
    In Blijdorp sinds
    2017
    Herken je aan
    miniversie van moeder Namaste, speels en nieuwsgierig

Meekijken

Kijk mee met de Indische neushoorns: webcam

video

Andere video's