Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

ijsbeer

ijsbeer

Neus aan neus met een ijsbeer? In Diergaarde Blijdorp kun je de ijsberen zowel onder als boven water bewonderen. In de overdekte IJsgrot zie je deze imposante dieren van achter de grote ruit van heel dichtbij. Wist je dat Diergaarde Blijdorp het WNF-ijsberenproject steunt? Een onderzoekscentrum op Spitsbergen. Daar wordt gekeken hoe we ijsberen kunnen beschermen om hun toekomst te verzekeren. Er wordt onderzocht hoe ijsberen reageren op de snelle verandering van het klimaat. Dit wordt onder andere gedaan door de dieren te voorzien van een zender zodat we ze kunnen volgen. Meer info >

Spreekbeurt over ijsberen?

Voor kinderen die een spreekbeurt over beren houden, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Ursus maritimus
Ik ben een
Zoogdier
Gewicht
Man ca. 400-800 kg , vrouw ca. 150-300 kg
Hoogte/lengte
Schouderhoogte: ca. 1,20-1,50m, lengte: man tot ca. 2,60 m, vrouw tot ca. 2 m
Maximale leeftijd (wild)
ca. 25 jaar
Aantal jongen per keer
1-4 jongen (meestal 2 jongen)
Zwanger
ca. 9 maanden
Volwassen met
ca. 4 jaar
Voedsel in het wild
In de winter vlees: zeehonden. In de zomer alles: vis, lemmingen en bessen
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

40 km/u

Ren-snelheid

28-30 cm

Grootte pasgeboren ijsbeertje

1,5 miljoen liter

Zeewater in ijsberen bassins

Kleine ogen, kleine oren

Een ijsbeer ziet en hoort net zo goed als wij mensen. Hoe komt het dat de oren van een ijsbeer niet bevriezen? Omdat ze klein en harig zijn! De ijsbeer heeft donkere ogen. Als een ijsbeer onderwater zwemt houdt hij zijn ogen open.

Grote neus

Ruiken kan hij als de beste met zijn grote neus. Net als alle andere beersoorten. Zelfs bij 40 graden onder nul! Stel er zit een zeehond in een hol zo’n anderhalve meter diep, dan kan de ijsbeer hem nog ruiken. Dwars door de sneeuw heen! Als de wind goed staat kan hij een levende zeehond vanaf 3 kilometer ruiken en een dood zeezoogdier zelfs vanaf 16 kilometer!

Voeten als pantoffels

Aan de poten zitten sterke, kromme nagels. Hiermee kan hij een prooi met één klap dood slaan. De voetzolen van een ijsbeer zijn behaard. Handig tegen het uitglijden, en om warme voeten te houden. IJsberen kunnen hard rennen. De topsnelheid is 40 kilometer per uur. Dat is sneller dat de snelste mens op aarde. IJsberen hebben zwemvliezen tussen hun tenen en kunnen daardoor goed zwemmen. Ze kunnen twee minuten onder water blijven, maar ze duiken niet dieper dan 1 tot 2 meter.

Uitgestelde zwangerschap

Bij een ijsbeer blijft het bevruchte eitje na de paring nog een tijd in de eileider. Het vruchtje groeit nog niet, het rust. (We noemen dat een uitgestelde zwangerschap of ook wel een rustende vrucht). Het eitje met het vruchtje gaat pas later aan de reis naar de baarmoeder beginnen. Het innestelen van het vruchtje in de baarmoeder begint bij de ijsbeer ongeveer in dezelfde tijd dat de moeder een sneeuwhol graaft. Dat is ongeveer in november. Alles is er dan klaar voor. Dan pas begint het ook uit te groeien tot een echt piepklein ijsbeertje Vandaar dat ze bij de geboorte zo heel klein zijn. Dat is nog een reden dat je bij een ijsberin niet kunt zien of ze zwanger is.

Steun WNF project

Diergaarde Blijdorp steunt het WNF-ijsberenproject op Spitsbergen. Wat doet het WNF? Vier ijsberen zijn voorzien van zenders. Via satellieten worden hun bewegingen in het gebied gevolgd. Met dit onderzoek komt er inzicht in de populatie ijsberen: aantallen, leeftijden en geslachtsverhoudingen.

Herkomst

IJsberen leven op het ijs, in de sneeuw en op toendragebieden (Groenland, Alaska, Rusland, Noordpool en Canada).

In de IJsgrot zie je de ijsberen ook onder water
Door de opwarming van de aarde smelt het ijs rond de Noordpool
Bewonder de ijsberen van dichtbij
In het voorjaar ontmoeten ijsbeermannetjes en -vrouwtjes elkaar maar kort.
Pasgeboren en zo klein als een cavia

ijsberen in Blijdorp

In 2008 werd het nieuwe, ruime ijsberenverblijf geopend als onderdeel van het Arctica-gebied. Een geschenk van de vereniging Vrienden van Blijdorp. Hier zijn de ijsberen zowel in als onder water te bewonderen. We willen onze bezoekers laten meebeleven hoe mooi en bijzonder ijsberen zijn en daarmee het besef vergroten van de invloed van klimaatverandering op deze bedreigde dieren. Lees hier wat Blijdorp aan natuurbehoud doet >

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Even voorstellen

  • Wolodja
    Geboren
    2011
    In Blijdorp sinds
    2019
    Herken je aan
    zijn 'zwarte' wangen. Hier is zijn vacht minder dik. Onder de vacht is de huid zwart. In de loop van de tijd kan dit weer veranderen.
  • Nivi
    ijsbeer Nivi voelt zich al thuis in zijn nieuwe stekkie
    Geboren
    2018
    In Blijdorp sinds
    2021

Video's