Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 17:00 uur geopend

netgiraffe

netgiraffe

De giraffen zijn het gezicht van Diergaarde Blijdorp. Vanaf 1941 staan ze in ons logo. Op de savanne met het kenmerkende boabab-boom en het ui-vormige binnenverblijf kun je onze groep netgiraffen bewonderen. Het is een mooie groep netgiraffen waarin meerdere generaties zijn vertegenwoordigd. Elke giraffevrouw krijgt een paar keer in haar leven de mogelijkheid jongen te baren. In de tussenliggende periode krijgt ze anticonceptie.

Spreekbeurt over giraffen?

Voor kinderen die een spreekbeurt over giraffen houden, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Giraffa camelopardalis reticulata
Ik ben een
Zoogdier
Gewicht
vrouwen ca. 500 - 1.200 kg - mannen ca. 800 - 1.930 kg
Hoogte/lengte
Vrouwen: ca 4,7 m. en mannen 5,5 m. Schouderhoogte ca. 2,7 tot 3,3 m.
Maximale leeftijd (wild)
ca. 20 jaar
Aantal jongen per keer
1 (bij uitzondering 2)
Zwanger
ca. 15 à 16 maanden
Volwassen met
ca. 3 jaar
Voedsel in het wild
Bladeren, scheuten, vruchten en knoppen van de acaciaboom. In Blijdorp: hooi, wilgen- en rozenblad.
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

7 nekwervels

zoals bijna alle zoogdieren

55 km/u

snelheid van giraffe in galop

50 cm

lengte van de tong

Kleur

De netgiraffe is een van de 9 ondersoorten van de giraffen. De grondkleur van de giraffe is witachtig tot geel of bruin met vaalgele tot zwartbruine vlekken. Alle ondersoorten van giraffen hebben een heel verschillend vlekpatroon. Die ondersoorten leven allemaal in een ander gebied. Soms kom je wel eens geheel witte,
zwarte of ongevlekte giraffen tegen. Dat zijn eigenlijk foutjes van de natuur.

Lange lebber

De tong wordt ongeveer 50 cm. lang. Giraffen kunnen er hun eigen ogen mee schoon likken. De tong is ruw en sterk. Giraffen eten graag van acaciabomen waar grote stekels aan zitten. Daar kan die tong gewoon tegen. Kijk maar eens als onze giraffen gevoerd worden met takken!

Knobbels

Kijk eens goed naar onze giraffen. Mannen en vrouwen hebben lange knobbels op hun schedels. Tot wel 30 cm lang. Ze lijken op hoorns maar dat zijn het niet. Het zijn uitsteeksels die met huid bedekt zijn. Bij de mannen zijn ze dikker dan bij de vrouwen. Voor de uitsteeksels vind je vaak nog een extra knobbel, bij de mannen zelfs nog twee op het achterhoofd.

Langnek

De lange nek van de giraffe heeft, net zoals bij andere zoogdieren (ook de mens), ‘maar’ zeven halswervels. Wil je dat eens zien? In Diergaarde Blijdorp hangt in de binnenruimte van de giraffen een groot bord aan de muur met de wervels erop geschroefd. Sommige van die onderste wervels zijn langer. Ook die van de van de ruggengraat. Daar zitten de spieren van de nek goed aan vast. De nek is heel buigzaam.

Bedreigd

giraffe kijkt je aan

De netgiraffe wordt tot een aparte soort gerekend die als ‘bedreigd’ is opgenomen op de rode lijst van bedreigde diersoorten. De afgelopen 20 jaar is bijna 2/3 van de populatie verdwenen. Er zijn nog ca. 8.000 netgiraffen in het wild over. De netgiraffen in Blijdorp maken onderdeel uit van het Europese fokprogramma.

Herkomst

De netgiraffe leeft in Afrika op de steppen, savannen en in galerijbossen ten zuiden van de Sahara-woestijn.

foto: Sylvia Kroos
Regelmatig bezoeken de giraffen hun buren, koedoe's.
De savanne van Diergaarde Blijdorp
Op de loopbrug sta je op ooghoogte met de giraffen
Handig zo'n lange tong

giraffen in Blijdorp

Sinds juni 2009 wonen de giraffes in een heel nieuw verblijf op de Afrikaanse savanne. Op het buitenperk leven ze samen met de grote koedoes. Het lijkt of ze ook samenleven met de zebra’s en struisvogels, maar in het echt zijn het aparte perken met stenen en water ertussen.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Afrikaanse buren van

Even voorstellen

 • Anne
  Geboren
  2003
  Herken je aan
  Zij heeft een litteken aan haar rechterheup. Anne is onopvallend, maar wel eigenwijs. Moeder van Fleur (27 maart 2015) en oma van Danny (25 maart 2015) .
 • Cristel
  netgiraffe
  Geboren
  2008
  Herken je aan
  Ze heeft een tekening van sleutelgat in haar nek. Cristel staat graag vooraan als ze drachtig is.
 • Ziba
  Geboren
  2009
  Herken je aan
  Ziba herken je aan haar lichte kleur. Ze lijkt op haar moeder Anne: staat soms stil als een standbeeld. Ze is moeder van Danny (25-3-2015)
 • Doris
  Geboren
  2010
  Herken je aan
  Doris heeft een tekening van puzzelstukje in haar nek. Lijkt op haar moeder Marian en kan dromerig staren. Ze is moeder van Sofie (13-4-2015)
 • Kimberley
  Geboren
  2011
  Herken je aan
  Heeft een tekening van een halve maan in haar nek. Kimberley verandert soms in een jolige puber.
 • Khaleesi
  Geboren
  2019
  Herken je aan
  Dochter van Kimberley en Banio.
 • Maartje
  Geboren
  2020
  Herken je aan
  Dochter van Banio en Anne. Maartje is de kleinste van de groep.

Video's