
10 mei 2022 | Dierennieuws
WISSELTRUC BIJ ERNSTIG BEDREIGDE GIEREN:
Lees verder
- video
Op onze Afrikaanse Gierenrots leven vele gieren waaronder de Rüppellsgier. Bij ‘Even voorstellen’ onderaan dit dossier zie je welke vogels daar nog meer leven. Sommige van hen zijn op de Gierenrots geboren.
Vind jij deze dieren ook zo bijzonder? Helaas raken gieren over de hele wereld steeds meer bedreigd. Afrikaanse gieren waaronder ook de Rüppellsgier worden ernstig bedreigd door onder andere vergiftiging. Diergaarde Blijdorp coördineert het Europese stamboek van deze gieren. Daarnaast ondersteunt Blijdorp het Peregrine Fund in Kenia dat vergiftiging van Rüppellsgieren en andere gieren probeert te voorkomen.
Er zijn twee hoofdsoorten gieren: de gieren van Amerika, dat wordt de Nieuwe Wereld genoemd en die van Europa, Azië en Afrika, dat noemen we de Oude Wereld. In Amerika leven zeven giersoorten, bijvoorbeeld de condor, de koningsgier en de kalkoengier. In de Oude Wereld leven 15 soorten gieren. Een van de Afrikaanse giersoorten is de Rüppellsgier.
De Rϋppellsgier is vernoemd naar de negentiende-eeuwse Duitse Eduard Rϋppell. Hij heeft deze giersoort ontdekt. Rüppellsgieren zijn grote vogels. Als ze vliegen zijn ongeveer 2.40 meter (gemeten van de uiterste tippen van allebei de vleugels: spanwijdte). De uiteinden van de veren hebben witte randen. Daardoor lijkt het of hij geschubd is als je hem ziet zitten.
Nee hoor. Gieren zijn de opruimers van de natuur. Als een dier dood gaat, duurt het niet lang voordat er allerlei bacteriën mee komen snoepen van het vlees. Bacteriën zijn zo klein dat wij ze niet kunnen zien. Er zijn bacteriën die goed zijn voor ons, maar er zijn er ook die ziektes veroorzaken. Aaseters zoals gieren hebben zoveel zuur in hun maag dat al die bacteriën gelijk dood gaan. Ze kunnen dus oud vlees eten zonder ziek te worden. Opgeruimd staat netjes.
Gieren hebben een (bijna) kale kop en –nek. Nek- en kopveren zouden wel heel lastig schoon te houden zijn. Tenslotte zitten gieren vaak tot aan hun schouders in een karkas om het leeg te kunnen eten. Die kleine donsjes zijn nog wel schoon te wassen.
In het wild gaat het heel slecht met gieren over de hele wereld door toedoen van de mens.
In Afrika leidt met name het stropen van neushoorns en olifanten tot een sterftetoename bij gieren. De stropers vergiftigen karkassen om zo gieren te doden die anders hun illegale activiteiten kunnen verraden. Ze cirkelen namelijk rond boven het aas waardoor rangers de stropers makkelijk kunnen vinden.
In Azië sterven de gieren o.a. uit doordat men het ontstekingsremmende medicijn Diclofenac gebruikt voor het vee. Dit middel is echter giftig voor gieren die de kadavers van het dode vee opeten en zo de resten van het medicijn binnen krijgen. Doordat er steeds minder gieren zijn, komt het vaker voor dat kadavers niet meer opgegeten worden. Hierdoor ontstaan gevaarlijke ziektes voor mensen, zoals miltvuur.
Als dit zo doorgaat, zijn er over een jaar of tien geen gieren meer in Afrika.
De Rüppellsgier komt voor op open grasland, struikgebied, rotsgebied en woestijngebied in Centraal en Noord Oost- Afrika. Soms worden jonge gieren nogal eens in Spanje gezien.
De gieren wonen op de Gierenrots. Op dit moment leven daarin: Rüppellsgieren, witruggieren, witkopgieren en kapgieren. Je kunt er ook maraboes, secretarisvogels en hamerkoppen ontmoeten. Veel vogels zijn bij Blijdorp terechtgekomen omdat ze door de politie afgepakt zijn van handelaren. Die vingen stiekem veel vogels in Afrika en wilden ze weer voor heel veel geld verkopen.
De gieren hebben in de volière voldoende warme shelters (schuilplaatsen), zodat ze droog en warm kunnen zitten als dat nodig is. Door die schuilplaatsen kunnen ze het hele jaar door buiten leven. Zo kunnen ze in hun broedseizoen, dat al in januari begint, toch op een warme plek hun eieren leggen en uitbroeden.
TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je er diereninfo over een groot aantal dieren.