Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Gevlekte hyena

Gevlekte hyena

In Diergaarde Blijdorp kun je de hyena’s bewonderen in het Savannegebied. Vanaf de vlonder bij de grote baobab-boom kun je ze goed bekijken. Aan de andere kant staan o.a. de giraffen en koedoe’s. Net als in de natuur ruiken en horen ze elkaar, maar in Blijdorp kunnen ze elkaar niet zien. Dit is heel goed tegen verveling: zo zorgt de giraffenman dat hij zijn vrouwen goed in de gaten houdt en de hyena’s snuiven allerlei interessante geuren op. In het midden van het verblijf zie je een hol en achter rotsblokken en boomstammen.

Spreekbeurt over de hyena?

Voor kinderen die een spreekbeurt over roofdieren houden, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Crocuta crocuta
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
60 – 90 kg
Lengte/schouderhoogte
Lengte: ongeveer 1.20m tot 1.80m, schouderhoogte: tot zo’n 85 cm
Maximale leeftijd (wild)
ca 20 jaar
Aantal jongen per keer
max. 4 waarvan er meestal 2 overblijven
Zwanger
ongeveer 4 maanden
Volwassen met
mannetje zo’n 4 jaar, vrouwtje zo’n 3 jaar
Voedsel (in het wild)
Vlees, zowel aaseter als jager op hoefdieren, hazen, vogels soms zelfs vissen en insecten.
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

4 maanden

zo lang is de moeder drachtig

2 maanden

dan wordt de kop van het jong lichter van kleur

1 jaar

na deze tijd worden de vlekken bij het jong zichtbaar

Vrouwen-power

Hyena’s leven in groepen. Zo’n groep kun je ook een clan noemen (je spreekt dat uit als klen). Aan het hoofd van de clan staat altijd een vrouwtje. Vrouwtjes zijn sowieso de baas over de mannetjes. De vrouwtjes zijn groot en sterk en lijken soms net mannen. Het grootste en sterkste vrouwtje is de leidster van de groep. De hoeveelheid voedsel bepaald hoe groot een groep wordt. In de woestijn, vind je clans van bv. vijf dieren, maar op de savanne heb je kans op clans van wel 80 dieren.

Geen familie van de wolf

Veel mensen denken dat de hyena een hondachtige is, zoals de wolf, maar dat is niet zo. Ze hebben een heel eigen familie. Daarvan zijn vier soorten overgebleven: de gevlekte hyena, de bruine hyena, de gestreepte hyena en de aardwolf.

Sterke kaken

Hyenakaken zijn waarschijnlijk de sterkste van alle roofdieren. Ze eten zowat hun hele prooi op! Ook de haren en taaie huid en de botten. Hun maagzuur is ook nog eens zo sterk dat het meeste in enkele uren heel goed verteert. Kijk maar eens goed naar de kop van onze hyena’s, dan zie je goed hoe breed die kaken zijn.

Wat nou laf?

In veel films wordt de hyena neergezet als een heel laf, naar dier. Jammer hoor, want het is helemaal niet waar. Een hyena pakt net zo veel prooien af van leeuwen als de leeuwen van hyena’s doen. Hyena’s eten aas (dode dieren) maar ze jagen ook zelf.

Sterkste jong

Bij de geboorte hebben de jongen al vlijmscherpe tanden. Bij hyena’s is gelijk al het meest sterke jong de baas. Als er weinig voedsel is zal het sterkste jong het meest kunnen drinken bij de moeder. In tijden van grote nood kan hij zelfs de andere welpen doodbijten om te kunnen overleven.
Het komt trouwens bij veel meer diersoorten voor dat het sterkste jong de andere jongen dood laat gaan door bv al de melk en/of het voedsel voor zichzelf te houden of zelfs de andere jongen uit het nest te kieperen.

Waar woont de gevlekte hyena?

De gevlekte hyena leeft op open vlaktes zoals savannes (grasvlaktes met groepjes bomen) en half-woestijngebied. Ze leven ook op de heuvels van bergen tot een hoogte van 4.000m. Ze leven in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara woestijn, behalve het tropisch regenwoud. Daar komen ze niet voor.
Ook in grote delen van Zuid-Afrika kom je hyena’s tegen.

de jongen zijn bij geboorte bruin/grijs
De gevlekte hyena is het meest luidruchtige en agressieve hyeanasoort.
Hyena’s eten ook kadaverresten van prooidieren die al maanden oud zijn.
Door zijn vacht valt de hyena niet op tussen de grassen en bladeren op de savanne.
Hyena’s eten ook kadaverresten van prooidieren die al maanden oud zijn.

hyena's in Blijdorp

Sinds 2009 zijn de hyena’s te zien in hun nieuwe verblijf in het Savannegebied. Vanaf de vlonder bij de grote baobab-boom kun je ze goed bekijken. De binnen- en de buitenverblijven kunnen in drieën worden gedeeld. Zo heeft ieder dier een eigen plekje als dat nodig mocht zijn (net als de kamers en gangen in het hol). Een stevig hekwerk met schrikdraad en gaas onder de grond van het buitenverblijf zorgt ervoor dat de dieren niet kunnen ontsnappen. In het buitenverblijf is een waterstroompje om uit te drinken en in te poedelen. De dieren kunnen buiten ook wegschuilen: in een hol en achter rotsblokken en boomstammen. Zo hebben we zoveel mogelijk de natuur nagebootst.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Even voorstellen

  • Kaidi
    Kaidi, een gevlekte hyena (vrouwtje )
    Geboren
    2011
    In Blijdorp sinds
    2020
    Herken je aan
    Vrouwtje, heeft beschadigde neus (niets ernstigs).
  • Karoi
    portet van Karoi, een gevlekte hyena
    Geboren
    2007
    In Blijdorp sinds
    2021
    Herken je aan
    Mannetje, is kleiner dan het vrouwtje. Geboren in Singapore.

Video's