Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Gevlekte hyena

Gevlekte hyena

In Diergaarde Blijdorp kun je de hyena’s bewonderen in het Savannegebied. Vanaf de vlonder bij de grote baobab-boom kun je ze goed bekijken. Aan de andere kant staan o.a. de giraffen en koedoe’s. Net als in de natuur ruiken en horen ze elkaar, maar in Blijdorp kunnen ze elkaar niet zien. Dit is heel goed tegen verveling: zo zorgt de giraffenman dat hij zijn vrouwen goed in de gaten houdt en de hyena’s snuiven allerlei interessante geuren op. In het midden van het verblijf zie je een hol en achter rotsblokken en boomstammen.

Spreekbeurt over de hyena?

Voor kinderen die een spreekbeurt over roofdieren houden, is er een coole themakist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Crocuta crocuta
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
60 – 90 kg
Lengte/schouderhoogte
Lengte: ongeveer 1.20m tot 1.80m, schouderhoogte: tot zo’n 85 cm
Maximale leeftijd (wild)
ca 20 jaar
Aantal jongen per keer
max. 4 waarvan er meestal 2 overblijven
Zwanger
ongeveer 4 maanden
Volwassen met
mannetje zo’n 4 jaar, vrouwtje zo’n 3 jaar
Voedsel (in het wild)
Vlees, zowel aaseter als jager op hoefdieren, hazen, vogels soms zelfs vissen en insecten.
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

4 maanden

zo lang is de moeder drachtig

2 maanden

dan wordt de kop van het jong lichter van kleur

1 jaar

na deze tijd worden de vlekken bij het jong zichtbaar

Waar woont de gevlekte hyena?

De gevlekte hyena leeft op open vlaktes zoals savannes (grasvlaktes met groepjes bomen) en half-woestijngebied. Ze leven ook op de heuvels van bergen tot een hoogte van 4.000m. Ze leven in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara woestijn, behalve het tropisch regenwoud. Daar komen ze niet voor.
Ook in grote delen van Zuid-Afrika kom je hyena’s tegen.

de jongen zijn bij geboorte bruin/grijs
De gevlekte hyena is het meest luidruchtige en agressieve hyeanasoort.
Hyena’s eten ook kadaverresten van prooidieren die al maanden oud zijn.
Door zijn vacht valt de hyena niet op tussen de grassen en bladeren op de savanne.
Hyena’s eten ook kadaverresten van prooidieren die al maanden oud zijn.

hyena's in Blijdorp

Sinds 2009 zijn de hyena’s te zien in hun nieuwe verblijf in het Savannegebied. Vanaf de vlonder bij de grote baobab-boom kun je ze goed bekijken. De binnen- en de buitenverblijven kunnen in drieën worden gedeeld. Zo heeft ieder dier een eigen plekje als dat nodig mocht zijn (net als de kamers en gangen in het hol). Een stevig hekwerk met schrikdraad en gaas onder de grond van het buitenverblijf zorgt ervoor dat de dieren niet kunnen ontsnappen. In het buitenverblijf is een waterstroompje om uit te drinken en in te poedelen. De dieren kunnen buiten ook wegschuilen: in een hol en achter rotsblokken en boomstammen. Zo hebben we zoveel mogelijk de natuur nagebootst.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Video's