Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Europese steur

Europese steur

Diergaarde Blijdorp is de eerste dierentuin in West-Europa waar deze zeldzame oervis is te bewonderen. Deze steurensoort leefde duizenden jaren lang in Nederland maar in de jaren 50 van de vorige eeuw werd de laatste steur gevangen en gedood. Sinds 2010 werken het Wereld natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling, Diergaarde Blijdorp en Sportvisserij Nederland samen aan de terugkeer van de Europese steur in de Rijn, ooit een van de belangrijkste rivieren voor de steur. De uitzetting van steuren wordt begeleid met intensief onderzoek om te zien hoe de steuren van deze rivier gebruik maken. Door het laten zien van de Europese steur in het Oceanium, probeert Blijdorp haar bezoekers bewust te maken van de bijzonderheid en de waarde van deze inheemse trekvis en het werk aan het herstel van deze zeldzame soort in Nederland.

Latijnse naam
Acipenser sturio
Ik ben een
vis
Gewicht
zo’n 300 kg
Lengte (max)
meer dan 3 meter
Maximale leeftijd (wild)
ongeveer 50 (mogelijk 100) jaar
Aantal jongen per keer
miljoenen eitjes per keer
Volwassen met
mannetje: rond 10 jaar, vrouwtje rond 15 jaar
Voedsel in het wild
kleine bodemdieren als wormen en kreeftjes. Volwassen dieren ook bodemvissen
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

220 miljoen jaar

zo oud zijn fossiele vondsten van de steur

1.000 kilometer

zo ver kunnen steuren zwemmen om te paaien (paren en eitjes afzetten)

3 meter

zo lang kan een steur worden

Oervis

De steuren horen tot een van de oudste nu nog op aarde levende visfamilies. Fossiele vondsten zijn bekend vanuit de vroege Trias-periode. Dat is ongeveer 220 miljoen jaar geleden. Ze leefden al in de tijd van de dinosauriërs!

Voeldraden

De steur heeft vier voeldraden met ronde punten, waar hij de bodem mee aftast op zoek naar voedsel. Het is namelijk vaak donker en ondoorzichtig zo op de bodem van de zee en de rivier. Op die tastdraden heeft de steur smaakknoppen. Zo proeft dit dier gelijk of dat wat hij vindt te eten is.

Stofzuiger

Je ziet op de foto dat de uitstulpbare mond van de steur aan de onderkant ligt. Ook op de lippen heeft de steur van die smaakknoppen. Zo struint de steur de bodem en rotsen af als een stofzuiger.
De steur heeft geen tanden. Hij moet zijn prooi in één keer door kunnen slikken.

Kaviaar

Ooit van gehoord? Een hele chique snack voor hele rijke mensen, want o, wat is het duur. Op een toastje bij een glaasje champagne. Kaviaar is de naam van eitjes van de steur. Je begrijpt wel dat dit niet gunstig is voor de steur. Maar er ontstond nog meer gevaar.

Bijna uitgestorven

Ook de rivieren raakten vervuild en er werd veel te veel gevist. Bovendien werden er stuwen en sluizen gebouwd en veranderde men de richting van rivieren. Er bleef dus een onveilige, vervuilde rivier over die niet langer een open weg naar zee gaf voor de trek van de steuren.
En zo gebeurde het dat in 1952 in Tiel de laatste steur werd opgevist…uitgestorven in Nederland.

Herkomst Europese Atlantische steur

In de ondiepe kustwateren in het Bekken van de Gironde, Garonne en Dordogne in Frankrijk en het Rionibekken in Georgië. Volwassen dieren vind je verspreid in de Noordzee en de Golf van Biskaje.

in 2012 lieten Rotterdamse leerlingen met HKH Prinses Laurentien der Nederlanden jonge steuren te water.
De steur eet kleine bodemdiertjes die hij m.b.v. zijn smaakknoppen opspoort.
bewonder deze oervissen van dichtbij in het Oceanium

steuren in Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp kun je in het Oceanium Europese steuren bewonderen. Een unieke manier om deze oeroude vissensoort goed van dichtbij te bekijken want Blijdorp is de enige plek in (west)Europa waar je deze vissen kunt zien.

De vissen zijn ter beschikking gesteld door het Franse instituut Irstea. Dankzij hun werk is de Europese Atlantische steur niet uitgestorven. Nadat deze dieren in Berlijn zijn opgegroeid zijn ze naar Blijdorp gekomen. We hopen ze nog lang te kunnen bewonderen.

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Video's