Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Europese otter

Europese otter

In de Chinese tuin stelen de actieve Europese otters de show. Alhoewel de naam anders doet vermoeden komt de Europese otter voor in bijna geheel Europa en in Azië. Vandaar dat onze otters in het Aziatische deel van de Diergaarde leven.

Spreekbeurt over otters?

Voor kinderen die een spreekbeurt over otters doen, is er een coole themakist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Lutra lutra
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
ca. 7 tot 9 kilo
Lengte (max)
ca. 57 tot 70 cm (van kop t/m romp) staartlengte: ca 40 cm.
Maximale leeftijd (wild)
ca. 4 jaar
Aantal jongen per keer
1 tot 5
Volwassen met
ca. 18 maanden
Voedsel in het wild
Merendeel vis, daarnaast ook waterinsecten, schaaldieren, reptielen, amfibieën, vogels, kleine zoogdieren, tot zelfs waterslangen.
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

1.000 keer

een otter kan 1000 maal beter ruiken dan de mens

6 tot 8 minuten

zo lang kan dit dier onder water blijven.

1988 jaartal

In dit jaar was de Europese otter uitgestorven in Nederland

Herkomst

De Europese otter komt voor in bijna geheel Europa en in Azië. Hij leeft daar in oevergebieden met allerlei stromend water zoals rivieren, kanalen, beken, plassen, meren en moerassen. Maar ook in kustzones, rotskusten en brakwatergebieden komen ze voor. Zelfs in gebergten tot hoog in de Himalaya toe.

De otters eten in Blijdorp vaak vis, maar ook konijn of rat
tussen hun tenen hebben de otters zwemvliezen
De gestroomlijnde otter gebruikt zijn staart als roer
Een otter krijgt 1 tot 5 jongen per keer
Hij leeft aan rivieroevers met voldoende dekking en rust

otters in Blijdorp

De Europese otters zijn te vinden in het continent Azië (zoals je weet komen ze ook in Europees-Azië voor). Ze hebben de beschikking over een binnen- en buitenverblijf. In het binnenverblijf doen ze hun behoefte. Dit wordt elke dag schoongemaakt. Het buitenverblijf bestaat voor het grootste deel uit water.

Video's

Nieuws rond otters