Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Europese otter

Europese otter

In de Chinese tuin kun je Europese otters bewonderen. Het otterstel Jacco en Karin heeft onlangs voor het eerst een jong gekregen; Harry genaamd.

Spreekbeurt over otters?

Voor kinderen die een spreekbeurt doen, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Lutra lutra
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
ca. 7 tot 9 kilo
Lengte (max)
ca. 57 tot 70 cm (van kop t/m romp) staartlengte: ca 40 cm.
Maximale leeftijd (wild)
ca. 4 jaar
Aantal jongen per keer
1 tot 5
Zwanger
63-65 dagen
Volwassen met
ca. 18 maanden
Voedsel in het wild
Merendeel vis, daarnaast ook waterinsecten, schaaldieren, reptielen, amfibieën, vogels, kleine zoogdieren, tot zelfs waterslangen.
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

1.000 keer

een otter kan 1000 maal beter ruiken dan de mens

6 tot 8 minuten

zo lang kan dit dier onder water blijven.

1988 jaartal

In dit jaar was de Europese otter uitgestorven in Nederland

Gestroomlijnd

Deze ottersoort heeft een lang, gestroomlijnd lichaam tot aan de staart toe die in een spitse punt eindigt. Zijn kop is plat en hij heeft een brede snuit. Hij heeft korte sterke poten met zwemvliezen tussen de tenen. Zijn staart gebruikt hij als roer

Zintuigen

De ogen, oren en neusgaten liggen in één lijn bovenop de kop. Zo kan hij, zonder op te vallen, met zijn kop half boven water zijn omgeving goed in de gaten houden. De neus en oren kunnen afgesloten worden zodat er geen water in komt bij het duiken. Zo kan dit dier wel 6 tot 8 minuten onder water blijven. De otter kan 1.000 maal beter ruiken dan de mens. Hij heeft hele gevoelige snorharen en stevige wenkbrauwen die in vooral troebel water handig zijn als om de omgeving af te tasten.

Fluiten

De otter kan veel geluid maken. Ze kunnen scherp en helder fluiten. Als de man een paringsroep laat horen eindigt het in een trillend gefluit. Bij gevechten hoor je ze echt krijsen. Ontmoeten ze elkaar dan maken ze vriendschappelijke knorgeluidjes.

Beschermd

Door stropen, vernietigen van hun leefgebied en watervervuiling is het aantal otters sterk achteruit gegaan. In Nederland is de Europese otter uitgestorven in 1998. Gelukkig wordt de Europese otter op dit moment internationaal beschermd. Vanaf 1954 is de jacht op deze dieren verboden. Er zijn meerdere reïntroductieprogramma’s in bv. Engeland, Zweden en in 2002 zijn in Nederland weer otters uitgezet. Dit is succesvol verlopen en dat is het nog steeds. In dierentuinen wordt vanaf 1985 een fokprogramma bijgehouden (EEP). Daardoor blijft ook de dierentuinbevolking gezond.

Herkomst

De Europese otter komt voor in bijna geheel Europa en in Azië. Hij leeft daar in oevergebieden met allerlei stromend water zoals rivieren, kanalen, beken, plassen, meren en moerassen. Maar ook in kuststroken, rotskusten en zoet/zout water komen ze voor. Zelfs in gebergten tot hoog in de Himalaya toe.

De otters eten in Blijdorp vaak vis, maar ook konijn of rat
tussen hun tenen hebben de otters zwemvliezen
De gestroomlijnde otter gebruikt zijn staart als roer
Een otter krijgt 1 tot 5 jongen per keer
Hij leeft aan rivieroevers met voldoende dekking en rust

otters in Blijdorp

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Video's