
22 november 2019 | Dierennieuws
Ottertje geboren
Lees verder
In de Chinese tuin kun je Europese otters bewonderen. Het otterstel Jacco en Karin heeft onlangs voor het eerst een jong gekregen; Harry genaamd.
Spreekbeurt over otters?
Voor kinderen die een spreekbeurt doen, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie, fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren >
Deze ottersoort heeft een lang, gestroomlijnd lichaam tot aan de staart toe die in een spitse punt eindigt. Zijn kop is plat en hij heeft een brede snuit. Hij heeft korte sterke poten met zwemvliezen tussen de tenen. Zijn staart gebruikt hij als roer
De ogen, oren en neusgaten liggen in één lijn bovenop de kop. Zo kan hij, zonder op te vallen, met zijn kop half boven water zijn omgeving goed in de gaten houden. De neus en oren kunnen afgesloten worden zodat er geen water in komt bij het duiken. Zo kan dit dier wel 6 tot 8 minuten onder water blijven. De otter kan 1.000 maal beter ruiken dan de mens. Hij heeft hele gevoelige snorharen en stevige wenkbrauwen die in vooral troebel water handig zijn als om de omgeving af te tasten.
De otter kan veel geluid maken. Ze kunnen scherp en helder fluiten. Als de man een paringsroep laat horen eindigt het in een trillend gefluit. Bij gevechten hoor je ze echt krijsen. Ontmoeten ze elkaar dan maken ze vriendschappelijke knorgeluidjes.
Door stropen, vernietigen van hun leefgebied en watervervuiling is het aantal otters sterk achteruit gegaan. In Nederland is de Europese otter uitgestorven in 1998. Gelukkig wordt de Europese otter op dit moment internationaal beschermd. Vanaf 1954 is de jacht op deze dieren verboden. Er zijn meerdere reïntroductieprogramma’s in bv. Engeland, Zweden en in 2002 zijn in Nederland weer otters uitgezet. Dit is succesvol verlopen en dat is het nog steeds. In dierentuinen wordt vanaf 1985 een fokprogramma bijgehouden (EEP). Daardoor blijft ook de dierentuinbevolking gezond.
De Europese otter komt voor in bijna geheel Europa en in Azië. Hij leeft daar in oevergebieden met allerlei stromend water zoals rivieren, kanalen, beken, plassen, meren en moerassen. Maar ook in kuststroken, rotskusten en zoet/zout water komen ze voor. Zelfs in gebergten tot hoog in de Himalaya toe.
TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.