Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Antilliaanse leguaan

Antilliaanse leguaan

Antilliaanse leguaan

In het kader van een internationaal beschermingsproject  kwamen in mei 2018 vier leguanen uit Sint-Eustatius naar Diergaarde Blijdorp. Zij krijgen een belangrijke rol in het internationale fokprogramma van Europese dierentuinen. In september 2020 kroop achter de schermen het eerste jong uit het ei. Kinderen van Sint-Eustatius hebben hem Igie genoemd >

De Antilliaanse leguaan is een erg bedreigde soort die slechts op enkele Caraïbische eilanden voorkomt. De IUCN, ‘s werelds grootste unie voor natuurbescherming, heeft enkele jaren geleden een actieplan opgesteld om deze soort voor uitsterven te behoeden. De oorzaken van het uitsterven zijn veelzijdig, o.a. aantasting van het leefgebied, verkeersslachtoffers en bedreiging door honden, katten en geiten. Maar de belangrijkste oorzaak op dit moment is de verdringing door en hybridisatie met de gewone groene leguaan. Die komt van nature niet voor op Sint-Eustatius maar is de laatste jaren wel gezien. Naast bescherming op de eilanden tegen al deze gevaren is het van groot belang dat er een reservepopulatie wordt opgezet. Lees hier alles over dit beschermingsprogramma >

Latijnse naam
Iguana Delicatissima
Ik ben een
reptiel
Gewicht
1,5 tot 3 kilo
Hoogte/lengte
1,25 tot 1,35 m lang
Maximale leeftijd (in gevangenschap)
20 jaar
Aantal eieren per keer
tot 10
Nesttijd
11 weken
Volwassen met
9 maanden
Voedsel in het wild
jong blad, maar in het natte seizoen eten ze ook fruit.
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

1,25 - 1,35 meter

Lengte volwassen dier

1,5 - 3 kilo

Gewicht

Herkomst

Antilliaanse leguaan

De Antilliaanse oftewel smakelijke leguaan komt op enkele eilanden van de Antillen voor. De meeste dieren vind je op St. Eustatius Ze leven daar in gebieden met struiken en bomen, waar ze het liefst hoog in kruipen. Dat vinden ze veiliger dan op de grond. Bijna alle leguanen hebben een holletje waar ze in schuilen als het te warm wordt. Ze slapen niet in die holletjes, maar hoog in de boom.

Vijanden

Antillen leguaan

Er leven veel mensen op de eilanden waar de Antilliaanse oftewel smakelijke leguaan voorkomt. Hun geiten en koeien lopen los en eten veel planten op die tot het voedsel horen van de smakelijke leguaan. Die planten groeien dan niet meer terug en andere planten, die van overal komen aangewaaid, komen ervoor in de plaats. Zo gaan er veel leguanen dood door honger.

Groene leguaan

De groene leguaan is ook een van de vijanden van de Antilliaanse leguaan. Deze leguaan is groter en sterker en legt ook nog eens meer eieren. Hij kwam nooit voor in het gebied waar de smakelijke leguaan leeft, maar er komen er steeds meer. Zwemmend van een ander eiland of meegenomen door mensen. Ze verdringen de smakelijke leguaan en paren er ook mee. Langzamerhand zie je de smakelijke leguaan verdwijnen. Die groene leguanen mogen niet meer ingevoerd worden in het gebied van de smakelijke leguaan.

Bescherming

Op St. Eustatius worden de dieren beschermd. De IUCN (internationale unie voor natuurbescherming) heeft een plan gemaakt om de Antilliaanse leguaan te redden. Daar werken meerdere landen van de wereld aan mee. Sinds 2015 wordt de Antilliaanse leguaan op het eiland St. Eustatius geteld. Zoals vogels geringd worden met een ring om hun poot, krijgen deze leguanen kraaltjes in hun nek. Ieder dier krijgt eigen kleuren. Als je goed kijkt naar de foto zie je gekleurde kraaltjes in zijn nek. Zo weten de onderzoekers wie wie is.

Blijdorp helpt

aankomst antillen legunanen Vliegtuig Rutte

Blijdorp is een van de drie dierentuinen in Europa die heeft aangeboden met de Antilliaanse leguaan te fokken. We werken hierin samen met de beheerder van het beschermde Nationale Park op Sint Eustatius en met nog enkele andere beschermings-organisaties als RAVON (die heel veel weten over reptielen, amfibieën en vissen) en de Durrell Wildlife Conservation Trust.

Waar woont de Antilliaanse leguaan?

De smakelijke of Antilliaanse leguaan komt op enkele eilanden van de Antillen voor. De meeste dieren vind je op St. Eustatius Ze leven daar in gebieden met struiken en bomen, waar ze het liefst hoog in kruipen. Dat vinden ze veiliger dan op de grond. Bijna alle leguanen hebben een holletje waar ze in schuilen als het te warm wordt. Ze slapen niet in die holletjes, maar hoog in de boom.

Antilliaanse groene leguaan
aankomst antillen legunanen Vliegtuig Rutte
Aankomst leguanen uit St Eustatius
pasgeboren Antillen leguaan in Diergaarde Blijdorp
1e jong Igie, genaamd door kinderen St.Eustatius
Een groene leguaan, vijand van de Antilliaanse leguaan
Gekleurde kraaltjes voor herkennen leguaan

leguanen in Blijdorp

Je kunt ze bewonderen in het nieuwe onderkomen in het Natuurbehoudscentrum in het Oceanium. Blijdorp is één van de drie dierentuinen in Europa met deze soort in de collectie.

In het Natuurbehoudscentrum (in het kort NBC) leven allerlei bedreigde dieren. Je kunt er van alles te weten komen over deze bedreigde diersoorten en over het redden ervan, zodat ze niet uitsterven.

Lees nog meer over de Antilliaanse leguaan in dit artikel uit abonnementhoudersmagazine De Giraffe >

Video's