Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
17 december 2018

DOORLOOPVERBLIJF RINGSTAARTMAKI'S

Op zondag 16 december 2018 werd het nieuwe doorloopverblijf voor ringstaartmaki’s (halfapen) in Diergaarde Blijdorp geopend. Het nieuwe gebied is aangebouwd aan het Oceanium en ingericht in de sfeer van Madagaskar. Bezoekers kunnen door het verblijf lopen, tussen en langs de dieren. Het bezoekerspad leidt langs een (nagemaakte) baobab die dient als schuilplaats voor de maki’s. Er zijn meerdere verwarmde schuilplekken en ook een binnenverblijf waar ze zichtbaar blijven voor publiek. De beplanting, o.a. doornstruiken, lijkt zoveel mogelijk op die uit het oorspronkelijk leefgebied. Op een aantal rotsige punten kunnen de maki’s springen en zonnebaden. Dat laatste doen ze maar wat graag waarbij ze hun buik naar de zon draaien en hun armen spreiden.

Blijdorp ontving twee familiegroepjes uit Apenheul die daar samenleefden in een grote groep. Deze nieuwe groep maki’s bestaat uit zeven volwassen vrouwen en twee jongen en wordt later een gemengde fokgroep. De dieren uit Apeldoorn zijn al gewend aan een doorloopverblijf met bezoekers. De ‘oude’ Blijdorp groep, bestaande uit een aantal vrouwtjes, blijft op de vertrouwde stek op het eiland in de grote vijver. Vanwege de onderlinge rangorde kunnen de nieuwkomers niet zomaar met hen worden gemengd. Europese dierentuinen hebben een fokprogramma voor deze halfapensoort. In Madagaskar worden maki’s vooral bedreigd door de snelle bevolkingsgroei waardoor hun leefgebied inkrimpt.

Het verblijf is het eerste onderdeel van het project ‘Eilandhoppen’, een beleving waarbij je kennis maakt met diverse kwetsbare eilandbewoners zoals ringstaartmaki’s en later ook met Galapagosreuzenschildpadden en Komodovaranen.

Het makiverblijf is financieel mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Blijdorp dankzij een gul legaat van trouwe Vriend Eric Hille.