Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
webcam olifanten op abri-scherm in binnenstad Rotterdam
Dierennieuws
22 maart 2021

DIERGAARDE BLIJDORP OP TIJDELIJKE LOCATIE

UPDATE 22 maart: De webcams zijn nog een weekje te bewonderen in de binnenstad (23 t/m 28 maart). Een goede aanleiding voor een avontuurlijk lentewandeling door Rotterdam.

NOG EEN WEEK WILDE DIEREN IN CENTRUM VAN ROTTERDAM

DOWNLOAD DE DIEREN-WEBCAMROUTE

Diergaarde Blijdorp is op dit moment gesloten voor publiek vanwege de landelijke lockdown. Toch zijn de dieren uit de Diergaarde live te bewonderen in het centrum van Rotterdam, een primeur.

Via verschillende livestreams zijn diverse diersoorten te zien dankzij speciale technologie op vijf reclamedisplays verspreid door de binnenstad op markante locaties: de leeuwen luieren op de Coolsingel,  de gieren broeden bij het Schouwburgplein, de olifanten banjeren bij het Eendrachtsplein en de haaien en zeeschildpadden zwemmen bij de Markthal en bij de Koopgoot (Hoogstraat). Dit maakt een stadswandeling wel heel avontuurlijk.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat er live dierenwebcams getoond worden op reclameschermen. Met een speciale dierentuin-route zie je waar je welke dieren kunt bewonderen. De route duurt ongeveer een half uur.

Via een QR-code op de schermen kunnen ‘bezoekers’ Blijdorp meteen steunen met een Tikkie.


persbericht 17 februari 2021

Wethouder Wijbenga laat de leeuwen los

Wethouder Bert Wijbenga verrichte 17 februari i.s.m. directeur Erik Zevenbergen de virtuele opening van Diergaarde Blijdorp door de leeuwen los te laten op de Coolsingel. Door alle beperkingen in de stad is er helaas veel gesloten in de voorjaarsvakantie maar op deze manier wordt het onmogelijke mogelijk. Blijdorp kan hiermee op een ludieke manier iets terug doen voor alle trouwe support die zij ontvangt.

Wethouder Wijbenga: “Blijdorp is onlosmakelijk verbonden met de stad Rotterdam. Veel Rotterdammers missen het bezoek aan de Diergaarde. Op deze manier kunnen wij toch even meekijken met de dieren. Een leuk en creatief gebaar voor de Blijdorpfans!”

Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp: “We vinden het natuurlijk jammer dat we al een tijd geen bezoekers hebben kunnen ontvangen. Hoe leuk dat iedereen op deze manier toch een deel van onze dieren kan ontmoeten. Het is hartverwarmend om te zien dat verschillende partijen uit onverwachte hoek samenwerken om Blijdorp en onze fans zo een hart onder de riem te steken.”

Steun

Tijdens de lockdown gaan de kosten voor de verzorging van de dieren en planten gewoon door. Om Blijdorp te steunen bedacht Accenture Interactive dit idee en kreeg buitenreclame-exploitant JCDecaux meteen enthousiast om mee te doen. Nick Maas, senior creative bij Accenture Interactive: “Als Rotterdam niet naar Blijdorp kan, dan brengen we Blijdorp naar Rotterdam.” Ook al is de dierentuin fysiek gesloten voor bezoekers, op deze manier kan iedereen toch live de dieren van Diergaarde Blijdorp volgen. De campagne loopt gedurende de gehele voorjaarsvakantie (vanaf 17 februari).

Leeuwen op de Coolsingel

Deze oorlogs-mythe was aanleiding om de leeuwencams op de Coolsingel te plaatsen. De Diergaarde bestaat al sinds 1857 en was voorheen gevestigd in het stadscentrum. In 1940 verhuisde de dierentuin naar de huidige locatie in Blijdorp. Sinds het bombardement van Rotterdam in 1940 gaan er vele sterke verhalen rond. Zo zouden er ontsnapte leeuwen op de Coolsingel gelopen hebben. Maar er zwierven geen gevaarlijke dieren in de stad. Op een historische foto zie je wel een opgezette leeuw tussen het puin, waarschijnlijk door puinruimers neergezet. In 2021 staan er leeuwencams op de Coolsingel die een kijkje geven in het binnenverblijf. In Blijdorp leven zeldzame Aziatische leeuwen, die helaas in het wild met uitsterven bedreigd worden.

Live bevalling olifant

Bij de Aziatische olifanten is Bangka hoogdrachtig. De geboorte wordt in april verwacht na een dracht van 22 tot 24 maanden. Volg haar en haar familie overdag live in hun buitenverblijf en ‘s avonds binnen in Taman Indah. Het Europese fokprogramma wordt door Blijdorp gecoördineerd.

Broedende gieren

Via de webcam zie je nu bij het Schouwburgplein Rüppellsgieren broeden in hun nestkast. Het is nu dus mogelijk om het kuiken uit het ei te zien kruipen in het centrum van de stad. In het wild gaat het helaas heel slecht met gieren over de hele wereld door toedoen van de mens. Diergaarde Blijdorp coördineert het Europese stamboek van de Rüppellsgieren.

Naar de haaien

Bij de Markthal sta je oog in oog met de haaien in het reusachtige Haaienbassin. In de circa drie miljoen liter zeewater zwemmen ook zeeschildpadden en een school haringen ongestoord voorbij. Dichterbij durf je niet!

Voorbereid stap

Download de webcam-route op diergaardeblijdorp.nl/livediereninRotterdam. Deze zie je ook op de betreffende abri’s voorbijkomen. Uiteraard gelden de normale coronamaatregelen: kom niet allemaal tegelijk en houd 1.5 meter afstand.

De live-streams in de binnenstad zijn mogelijk gemaakt door Accenture, JCDecaux, Stichting BvdZorg, BlueSecurity en Capturetech.

STEUN OOK DIERGAARDE BLIJDORP