Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

De ernstig bedreigde Egyptische landschildpad

Op de IUCN Rode lijst staat de Egyptische landschildpad genoteerd als ernstig bedreigd. Hij wordt gezien als één van de 25 meest bedreigde schildpadsoorten ter wereld.

Huisdier en overbegrazing
De schildpad kwam alleen nog voor in Libië en de Negev woestijn in Israël maar in 2000 is er een heel kleine populatie ontdekt in het Zaranik reservaat in het noorden van de Sinaï woestijn in Egypte. Hij leeft in droge, woestijngebieden en bij rotsen.

De aantallen van de schildpad zijn sterk achteruit gegaan door de vangst om als huisdier verder te leven. In de jaren 80 en 90 werden veel dieren geëxporteerd naar Europa waar ze het vaak niet overleefden. Enkele jaren geleden ontdekte men nog 256 dieren op het vliegveld van Rome en nam men 408 schildpadden in beslag op het vliegveld van Milaan. Deze dieren worden nu ingezet in fokprogramma’s van verschillende dierentuinen.

Ook de overbegrazing van het leefgebied door geiten en schapen is een probleem voor de schildpad. Het leefgebied wordt kleiner door grootschalige ontwikkeling van toerisme, landbouw en zoutwinning.

Onderzoek
Sinds 2002 doet men onderzoek om de populatie in het Zaranik reservaat te beschermen. Lokale bedoeïenen voeren het onderzoek uit en Diergaarde Blijdorp ondersteunt daar bij. Zij verzamelen gegevens over de grootte en groei van de vijf populaties schildpadden. Fluctuaties in omvang van populaties proberen de onderzoekers in verband te brengen met milieu-ontwikkelingen. Door het markeren van individuen en het vastleggen van leeftijd, geslacht, vruchtbaarheid kan men een strategie ontwikkelen over hoe de populatie het beste beschermd kan worden.

Patrouilleren
Ook patrouilleren de bedoeïenen in het gebied. Daarbij is ontdekt dat enkele lokale groepen in delen van het park een illegale zoutwinningen zijn gestart. Hierdoor zijn enkele populaties schildpadden in geïsoleerde stukken van het park terechtgekomen waar ook meer verkeer is.

Herintroductie
De komende tijd zal men een goede analyse maken van de levensvatbaarheid van de populaties binnen en buiten het reservaat om zo een goede conservatiestrategie op te stellen. Men wil de volwassen dieren beschermen, de mogelijkheden bekijken om een educatieprogramma op te starten en andere populaties herintroduceren.