Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot uur geopend

Diergaarde Blijdorp ook botanische tuin

Wist je dat Diergaarde Blijdorp naast dierentuin ook een officiële botanische tuin is? Zo beheert Blijdorp de nationale primula- en bromelia-collectie als onderdeel van de NP (Nationale Plantencollectie).

Duik eens in de plantendossier en kom meer te weten over de reuzenwaterlelie Victoria amazonica & de primula Veel van de bromelia’s worden in de kassen achter de schermen verzorgd en zijn daarom niet voor iedereen te zien. Dat is natuurlijk best jammer. Daarom is Blijdorp begonnen om zoveel mogelijk bromelia’s naar vlinderparadijs Amazonica te verhuizen. In deze tropische omgeving komen ze veel beter tot hun recht. Kijk maar eens goed rond in Amazonica. Op het dak achter de piranha’s groeien tussen de takken door vele planten die een kokerachtige vorm hebben. Sommige zijn geel, roodachtig tot donkergroen. Anderen hebben stekels of juist hele gladde bladeren.

Blijdorp beheert ook de Primula-collectie. In de Chinese sfeertuin kun je een aantal Aziatische Primula-soorten ontdekken.

Jaarlijks wordt ook een zadenlijst (Index seminum) samengesteld en uitgewisseld met verschillende botanische tuinen en aanverwante instellingen over de hele wereld. Hierdoor krijgt elke botanische tuin de kans om haar collectie uit te breiden.

Diergaarde Blijdorp heeft als eerste Nederlandse dierentuin het internationale keurmerk ‘BGCI Botanic Garden’ ontvangen. In 2020 heeft onze bomencollectie een internationaal keurmerk behaald: ‘ArbNet Arboretum Level II’. Diergaarde Blijdorp is hiermee de eerste Nederlandse bomencollectie met zo’n keurmerk! Arbnet is een wereldwijd netwerk van meer dan 2.000 geregistreerde bomencollecties. Hiervan hebben er 391 dit keurmerk.
Ook is Diergaarde Blijdorp lid van de NVBT (Nederlandse vereniging van Botanische tuinen).

bromelia botanisch b