Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Blijdorp Colleges terugkijken

Tijdens de Blijdorp Colleges praten verschillende experts van binnen en buiten Blijdorp je helemaal bij over een aantal boeiende en actuele onderwerpen. Bekijk hier de colleges terug. Wil je ook een Blijdorp College bijwonen, reserveer je plekje...


Nieuwe Blijdorp Colleges

Blijdorp College bijwonen? Klik hier voor de agenda


SAMENVATTINGEN VAN VORIGE COLLEGES

KLIK HIER VOOR DE HELE PLAYLIST IN YOUTUBE

Blijdorp College – Homoseksualiteit in het dierenrijk – ZOO natuurlijk!

Tijdens de Rotterdam Pride in september 2020 liet bioloog Dennis in een interactief college zien dat seksuele diversiteit in het dierenrijk niet alleen heel natuurlijk, maar ook belangrijk is. Ook ging hij dieper in op de verschillende theorieën die onder biologen bestaan om homoseksualiteit bij zowel dier als mens te verklaren in het licht van evolutie.

Online-college over gieren

Mis jij de Blijdorp Colleges ook zo? Daar hebben wij wat op bedacht; een online-college. Maarten Vis vertelt je in deze video meer over diverse soorten gieren. Wist je dat je ook via de webcams live kunt meegluren in de nestkast van de bedreigde Rüppellsgieren?

Kids College over vleesetende planten

Wel eens gehoord van moordende planten? Tijdens het Blijdorp Kids College op zondag 24 november 2019 vertelde onze expert Louwerens-Jan alles  over vleesetende planten.

Kids College: Hoeveel aap zit er nog in jou?

Vrijdag 15 maart staakten de scholen… Tijd voor een educatief bezoek aan Blijdorp. Dierverzorger Sandra gaf een inspirerend en interactief Kids College. Sandra vertelt over de link tussen mens en aap, want we hebben meer gemeen dan je zou denken…

Kids College: Aziatische leeuwenwelpjes

Eind augustus werden er drie Aziatische leeuwenwelpjes geboren. Op 27 december 2018 vertelde dierverzorger Jos van alles over de drie welpjes en de andere Aziatische leeuwen tijdens een Blijdorp Kids College.

Blijdorp College over gelada’s (voor volwassenen)

Sinds eind september 2018 zijn er nieuwe bewoners in Blijdorp te bewonderen: de gelada’s. Deze opvallende apensoort uit Ethiopië is de enige soort die gras eet. Ze worden ook wel de ‘schapen onder de apen’ genoemd. Gelada’s zijn daarnaast ook nog eens de enige primaten die dezelfde snelle lipbewegingen kunnen maken met bijbehorende klanken als mensen. Soms lijkt het of je menselijke stemgeluiden hoort. Kortom: het zijn interessante apen waar veel over te vertellen valt. Tijdens het Blijdorp Colllege op 11 november nam dierverzorger Sandra van Bruggen de aanwezigen mee in de wereld van deze babbelende grazers!

Blijdorp Kids College over gelada’s

Dierverzorger Sandra vertelde 24 oktober 2018 meer over de nieuwe apen in Blijdorp: de gelada’s. Deze babbelende grazers kun je in Nederland alleen in Blijdorp zien. Je komt van alles te weten over deze bijzondere apensoort. Bijvoorbeeld dat ze gras eten en daarom ook wel de schapen onder de apen worden genoemd. Dit college is voor kinderen vanaf 4 jaar.

Kids College: Communicatie tussen apen

Kinderen van 5 t/m 12 jaar ontdekten op 22 augustus met dierverzorger Jos Hartog van alles zien over de communicatie tussen apen. Mensen lijken wel een beetje op apen. Maar praten ze ook met elkaar zoals wij dat doen?

Blijdorp College over de Antilliaanse leguaan

De Antilliaanse leguaan is een ernstig bedreigde soort die slechts op enkele Caraïbische eilanden voorkomt. De IUCN (‘s werelds grootste unie voor natuurbescherming) heeft enkele jaren geleden een actieplan opgesteld om deze soort voor uitsterven te behoeden. Daarom kwamen op 15 mei vier Antilliaanse leguanen vanuit St. Eustatius naar Diergaarde Blijdorp. Zij krijgen een belangrijke rol in het internationale fokprogramma van Europese dierentuinen. Diergaarde Blijdorp neemt de fok met deze dieren op zich i.s.m. STENAPA (beheerder van het Nationaal Park St. Eustatius), RAVON (kennisorganisatie van reptielen, amfibieën en vissen in Nederland) en de Durrell Wildlife Conservation Trust. Tim van Wagensveld (RAVON) was samen met onze dierverzorger Sandra Bijhold op St. Eustatius. Op zondag 29 juli vertelde hij uitgebreid over deze Antilliaanse leguanen, het bezoek aan St. Eustatius, de bedreiging en de bescherming van deze dieren.

Blijdorp Kids College ‘Ontdek spelenderwijs de wereld van klimaatverandering’ met Meester Boy

Kinderen van 5 t/m 12 jaar doken op 2 mei samen met Meester Boy in de wereld van klimaatverandering en het effect dat dit heeft op dieren. Spelenderwijs en met proefjes liet Boy zien hoe belangrijk gezonde ecosystemen zijn voor de leefbaarheid van onze planeet. Meester Boy is ambassadeur van Justdiggit en experimenteer-expert van Quest Junior.

Blijdorp College ‘Zangers in nood’

Vrijwel dagelijks horen en lezen we over de strijd van neushoorns, olifanten, gorilla’s en andere opvallende zoogdieren, die vechten voor hun voortbestaan. Maar niet alleen grote zoogdieren staan onder druk. Inmiddels luiden de alarmbellen ook al voor veel zangvogels.Met name in Zuidoost-Azië worden jaarlijks miljoenen vogels gevangen. De bossen worden daar letterlijk stiller. De Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquaria (EAZA) zet zich in voor de bescherming van deze prachtige zangvogels. Ook Blijdorp draagt daar een steentje aan bij. Vakgroephoofd Afrika, Maarten Vis, vertelde in dit college op 29 april 2018 meer over de specifieke bedreigde vogelsoorten en in gaan op het project van de EAZA.

Kids College De zwarte neushoorn en haar jong

De geboorte van zwarte neushoorn Mara was een historisch gebeurtenis. Er is tot nu toe nog maar een keer eerder een zwarte neushoorn geboren in Nederland in 1960… ook in Blijdorp! Dierverzorger Melle vertelde 3 maart 2018 kinderen van alles over de kleine Mara: hoe de poep van een zwarte neushoorn ruikt en waarom het zo belangrijk is dat we dit mooie dier in het wild beschermen…

Blijdorp Kids College: met Amara Onwuka (RTL weer) ‘Wat er gebeurt met onze aarde als het klimaat verandert?’


Tijdens dit Kids College op  27 december 2017 kwamen kinderen te weten wat er met onze aarde en de dieren gebeurt als het klimaat verandert.  En hoe we onze planeet kunnen afkoelen in plaats van opwarmen. Niemand minder dan Amara Onwuka (RTL weerbericht en ambassadeur van Justdiggit) liet dit op een visuele en interactieve manier laten zien. Dit unieke Blijdorp Kids College organiseerden we in samenwerking met Justdiggit.

‘De Diergaarde als monument’ door Van Ravesteyn-expert Kees Rouw

Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in zijn geheel door één architect is ontworpen: een totaalontwerp. De tuin werd geopend in 1940. Van Ravesteyn combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van ‘het Nieuwe Bouwen’. Blijdorp heeft 21 monumenten waarvan een groot deel is gerestaureerd. Kees Rouw, Van Ravesteijn-expert vertelde hier over tijdens het Blijdorp College 19 november  2017.

Kids College ‘Enge giftige dieren’

EngeDierenDag op 29 oktober 2017 begon in Blijdorp met een interactief Kids College waarbij kinderen van alles te weten kwamen over bijzondere, giftige Blijdorp-bewoners. Wist je dat er giftige zoogdieren bestaan? En dat gif soms ook nuttig kan zijn? Dierenverzorger Louwerens-Jan vertelde alles over giftige (enge) dieren. Daarna konden de kinderen onze ‘enge’ dieren bezoeken met een speciale route. En opgezette ‘enge’ dieren van heeeel dichtbij bewonderen & aanraken in Biotopia.

22 oktober 2017: Blijdorp College – WFFR-documentaire ‘Last of the Longnecks’

In samenwerking met het Wildlife Film Festival Rotterdam werden er in oktober twee documentaires vertoond die speciaal voor Blijdorp zijn geselecteerd. Nederlandse première in Blijdorp. De documentaire laat zien wat de majestueuze giraffen zo uniek maakt, maar ook welke strijd zij moeten leveren. Welke hoop kan er worden gevonden in de verstrengelde relatie tussen de mens en natuur? Met zijn lengte is de giraffe een van de meest iconische dieren. Na de film beantwoorde Harald Schmidt van Blijdorp vragen over giraffen.

15 oktober 2017: Blijdorp Kids College – WFFR (Kids) Documentaire ‘Raffaelo in het wild’

Vertoning van documentaire ‘Raffaelo in het wild’ van Wildlife Film Festival Rotterdam. Een verhaal over een 8-jarige jongen die dolgraag bioloog wil worden, maar doodsbang is voor kikkers. Na de film ontmoetten de kids regisseur Rachel Visscher en leerden ze meer over onze pijlgifkikkers van dierverzorger Louwerens-Jan Nederlof van Blijdorp.

Klik op onderstaande poster voor een previewfilm

Blijdorp Kids College 9 augustus 2017: 160 jaar Blijdorp

Onze dierentuin is 160 jaar oud. Tijd voor een feestje met o.a. Kali en Nasor. Tijdens dit Blijdorp Kids-college werden kinderen verrast door boeiende verhalen van vroeger en nu.

Blijdorp Kids College 12 juli 2017: dierenarts

Altijd al willen weten hoe je dierenarts in een dierentuin wordt of hoe een hikkende olifant er uit ziet? Op woensdag 12 juli ontmoetten kinderen Linda, onze dierenarts.

Blijdorp Kids College 2 juli 2017: okapi’s in Blijdorp

Volgde jij okapietje Gerrit via de webcams en keek je naar de OkapiVlogs van Kim? Op zondag 2 juli vertelde dierverzorgster Kim alles over de okapi’s in Blijdorp en natuurlijk over Gerrit. De okapi is een bijzonder dier. Wist je bijvoorbeeld dat de tong van een okapi zo lang is dat ze er hun eigen ogen en oren mee kunnen wassen?

Blijdorp Kids College 10 juni 2017: De GEZONDE Oceaan

De Marine Stewardship Council, oftewel MSC, ken je vast wel van het blauwe keurmerk op duurzaam gevangen vis. Met MSC doken kinderen tijdens dit kidscollege op een interactieve manier in verhalen over de oceaan en leerden ze welke vissen er leven. Ook stonden we stil bij de problemen rondom de gezondheid van de oceanen, maar belangrijker nog: we lieten je vooral weten welke oplossingen er zijn.

13 mei 2017: Blijdorp College Gorilla’s

Dit keer gaf de Nederlandse Milou Groenenberg een BlijdorpCollege. Zij is onderzoeker & manager van het project Mbeli Bai Study in Congo Brazzaville. Hier leven de westelijke laagland gorilla’s, dezelfde soort als Bokito en familie. Dit project steunt Blijdorp met de mobieltjesactie. Milou vertelde over dit bijzondere project maar vooral ook over de westelijke laagland gorilla’s, de bosolifant en eetbare planten.


26 februari 2017: DE KLEINE PANDA’S EN EEN REIS NAAR HET NATUURBESCHERMINGSPROJECT IN NEPAL

door Janno Weerman, vakgroephoofd Azië en vakgroephoofd Azië en tevens coördinator van het Europese fokprogramma van de kleine panda.

In dit Blijdorp College vertelde Janno Weerman over de kleine panda en zijn reis naar het natuurbeschermingsproject in Nepal. Deze avonturen waren te volgen via de KleinePandaVlogs. Janno reisde naar Ilam in Oost-Nepal om de contacten te verstevigen en kennis uit te wisselen met de natuurbeschermers van het Red Panda Network. Diergaarde Blijdorp ondersteunt al vele jaren het Red Panda Network (RPN) dat zich inzet voor bescherming van kleine panda’s en hun natuurlijke leefgebied.


KIDS COLLEGE 1 maart 2017: NEUSHOORN NAMASTE EN HAAR JONG

Onze dierverzorgster Sunny vertelde bijzondere verhalen en deelt ervaringen over onze Indische neushoorn Namaste, haar dracht en natuurlijk de geboorte van haar jong. We zullen je blij maken en mogen inspireren met mooie video’s en foto’s van ons kleine neushoorntje. Sunny ken je van de NeushoornVlog en de FantVlogs.


15 januari 2017: ‘De man die de wereld wilde veranderen’

 door regisseur Mariëtte Faber en Sander de Haas & Wessel van Eeden van Justdiggit 

“A growing attitude is that problems today are beyond the ability to solve them. I don’t believe that.  We made the problems. We can solve them.”
– Peter Westerveld

In dit Blijdorp College vertoonden we de documentaire “De man die de wereld wilde veranderen” over kunstenaar en visionair Peter Westerveld, zien. Regisseur Mariëtte Faber vertelde voorafgaand aan de film hoe ze de tegendraadse Peter Westerveld drie jaar lang volgde in Nederland en in Kenia op zijn missie om de wereld ervan te overtuigen dat hij dé oplossing heeft bedacht voor onze klimaatproblemen.

Sander de Haas en Wessel van Eeden van Justdiggit, dat vergroeningsprojecten uitrolt op basis van het concept van Peter Westerveld, presenteerden de aanpak om ecosystemen te vergroenen. Het college werd afgesloten met de korte documentaire ‘Rainmakers’ die de positieve impact op de Masai bevolking in Kenia laat zien.


28 december 2016 & 4 januari 2017 KIDS COLLEGE: ‘wat gebeurt er met dieren & natuur als het klimaat verandert?’

door Boy Vissers (leraar en bioloog) en Wessel van Eeden (Justdiggit) 

Tijdens dit eerste Blijdorp Kids College gaven Boy en Wessel uitleg over CO2, klimaatverandering en de impact daarvan op dieren en de natuur. Door middel van korte filmpjes en leuke, interactieve experimenten bespraken zij in begrijpelijke taal het probleem maar vooral ook de oplossingen. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en hun ouders).


12 november 2016: ‘IJsberen in het Noordpoolgebied’

Door Gert Polet, Hoofd Soortenbescherming van het Wereld Natuur Fonds

IJsberen zijn niet zomaar beren! Dit Blijdorp college ging over het leven van ijsberen in het Noordpoolgebied. Hoe overleven zij de barre omstandigheden daar? Door klimaatverandering verdwijnt het zee-ijs en ontwikkelen zich nieuwe economische activiteiten in het leefgebied van de ijsberen. Hoe zal hun toekomst eruit zien? Diergaarde Blijdorp steunt het WNF-ijsberenproject: een onderzoekscentrum op Spitsbergen. Een zeer belangrijk onderzoek naar deze bijzondere dieren in hun natuurlijke omgeving. Blijdorp is betrokken bij het volgen van een ijsbeer d.m.v. een zender (Isdimma3). Gert Polet heeft het geluk gehad een aantal malen ijsberen in het wild gezien te hebben. Hij vertelde meer over tijdens dit Blijdorp College.


19 juni 2016:  ’Intelligente planten’

door vakgroephoofd Plant & Dier, BartJan Bakker

In dit Blijdorp College nam BartJan je mee in de wereld van planten met de stelling ‘zijn planten intelligent?’ Intelligentie kan op vele manieren omschreven worden. Laten we uitgaan van het vermogen om problemen op te lossen. Zowel dieren als planten hebben drie problemen: 1) energie 2) vijanden 3) voortplanten. Planten kunnen deze problemen op meer manieren oplossen dan dieren. Zijn planten daardoor intelligenter dan dieren?

En hoe zit het met zintuigen? Wist je dat planten wel 15 of meer zintuigen hebben dan de mens (met haar 5 zintuigen)? Planten hebben geen ogen, maar kunnen wel zien. De cellen in bladeren nemen licht waar en ‘zien’ waar de zon vandaan schijnt. En horen? Inmiddels weten we dat wortels geluiden maken en andere wortels deze kunnen ‘horen’.

En zo is er nog veel meer te vertellen over de intelligentie van planten.

 


 28 mei 2016: ’Bokito en zijn familie’

door onze gorillaverzorgster, Sandra van Bruggen

In dit Blijdorp College gaf verzorgster Sandra van Bruggen een kijkje in de gorillafamillie. De onbetwiste leider van deze Blijdorp-familie is zilverrug Bokito. Op 14 maart wordt hij 20 jaar. Bokito is een vriendelijke, sociale familieman. Zijn harem bestaat uit drie vrouwen, vijf jongen en adoptiezoon Nasibu. Sandra blikte terug op de levensloop van Bokito en staat uitgebreid stil bij de rangorde en dynamiek in de groep. Ontdek hoe gorilla’s met elkaar communiceren. Meld je snel aan voor dit boeiende Blijdorp College.


20 februari 2016: ‘De olifantenfamilie in Diergaarde Blijdorp’

door onze olifantverzorger, Kasper Willebrandts

Het eerste Blijdorp College van 2016 ging over de olifantenfamilie. De groep bestaat nu uit zeven olifanten van drie generaties. Er zijn in Blijdorp al zestien olifantenjongen geboren. De eerste, Bernhardine, is geboren in 1984 en tevens het allereerste olifantje dat in een Nederlandse dierentuin is geboren. Op 20 augustus 2015 werd Bangka moeder van zoon Sunay (vader is Timber).

Kasper liet iedereen in dit college nader kennismaken met de olifantenfamilie: wie is wie, hoe oud zijn ze en hoe gaat het met ze? Daarnaast kwam je alles te weten over wat er allemaal komt kijken bij de verzorging van de olifanten. Ook stond hij uitgebreid stil bij de geboorte van olifantje Sunay en liet hij unieke geboortebeelden zien.

 


20 & 27 december 2015: ‘Een jaar ijsbeertjes’

door onze ijsbeerverzorgers, Stefan Timmermans en Erwin Schipper

De ijsbeertjes Sizzel en Todz werden op 2 december 1 jaar. Hoe is het eerste levensjaar gegaan? Hoe gaat het met ze? En wat is hun toekomst? De ijsbeerverzorger blikte terug en keek vooruit.


17 oktober 2015: ‘The Making of Holland, Natuur in de Delta’

door onderwater cameravrouw Klaudie Bartelink

Na het grote succes van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis, is nu het tweede deel van de triologie Natuur in de Delta nu in de bioscoop te zien. Klaudie Bartelink vertelde over ‘de making of’ en liet uniek filmmateriaal van deze productie zien. Vooral haar eigen missie om het onderwaterleven in de Nederlandse delta te filmen. Ook een van de Blijdorp-steuren speelde bijna een rol in Holland. Dit verhaal wordt verteld vanuit een cultuurhistorische context, gezien vanuit het perspectief van hoofdpersonages als de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars.


21 oktober 2015: ‘Save our Sharks’

door haaienexpert Georgina Wiersma

Doel van dit project is de haaienpopulatie in de wateren rondom de eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, St. Eustatius en St. Maarten te beschermen. ‘Save our Sharks’ is een initiatief van de Dutch Caribbean Nature Alliance. Net als de Dutch Caribbean Nature Alliance vindt Blijdorp het belangrijk dat de haaien gerespecteerd en beschermd worden. De dieren zijn namelijk onmisbaar voor het ecosysteem in de oceaan, omdat ze het koraalrif gezond houden. Georgina Wiersma van ‘Save our Sharks’ vertelt over dit project. Ook kom je alles te weten over de haaien die zwemmen in onze Noordzee.


25 oktober 2015: ‘De Europese steur terug in Nederland en in het Oceanium’

door Bram Houben van Ark Natuurontwikkeling en senior acquarist van het Oceanium Ron Bernhard

Wist je dat steuren zeldzamer dan reuzenpanda’s zijn? En dat gevonden fossiele resten 200 miljoen (!) jaar oud zijn? De allerlaatste steur werd in 1952 bij Tiel uit het water getrokken. Maar hij  is terug in de Lage Landen! Alleen in Frankrijk in de Gironde-delta bij Bordeaux, komt nog een kleine natuurlijke populatie voor. Van deze dieren zijn er mede door ARK Natuurontwikkeling zowel in 2012 in de Waal bij Nijmegen als op 10 juni jl. in de Rijn bij Spijk, zo’n vijftig exemplaren uitgezet. Bram Houben van Ark Natuurontwikkeling vertelt over de herintroductie van deze oervis in Nederland en senior acquarist van het Oceanium Ron Bernhard, vertelt over de steuren in Blijdorp.


15 november 2015: ‘De wolf in het wild’

door Leo Linnartz van Ark Natuurontwikkeling 

In het voorjaar van 2015 was Nederland in de ban van een wolf die enkele dagen door Drenthe en Groningen liep. Keert de wolf terug in Nederland? Hoe gaan wij om met de komst van de wolf? Zijn wolven gevaarlijk voor mensen? Is er in Nederland genoeg ruimte voor wolven? Leo Linnartz, van Ark Natuurontwikkeling, vertelt op 15 november alles over de status van wolven in Nederland en Duitsland.