Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
EAZA silent forest campagnebeeld
Activiteiten
7 mei 2018

BLIJDORP ZET ZICH IN VOOR ZANGERS IN NOOD

Het wordt steeds stiller in de bossen van Zuidoost-Azië. Jaarlijks worden er miljoenen zangvogels gevangen. Veel zangvogels worden daardoor in hun voortbestaan bedreigd. Daarom doet Blijdorp actief mee aan de ‘Silent Forest’ campagne van de Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquaria (EAZA). De bedoeling is om aandacht te vragen voor de Aziatische zangvogelcrisis en de vogels te helpen door het ondersteunen van beschermingsprojecten ter plekke.

In Blijdorp kun je diverse zeldzame zangvogels bezoeken en luisteren naar hun fraaie gezang. In de monumentale Victoriaserre vliegen ze ‘vrij’ rond. Sinds deze week kun je ook zangvogels bewonderen in een volière bij het Longhouse in de Maleise Bosrand. Informatie over de dieren en hun bedreigingen ontbreekt uiteraard niet. In de tuin worden extra activiteiten georganiseerd, zoals een vogelzoektocht met kleurwedstijd, vogelhuisjes knutselen met restmaterialen (in de meivakantie) en een fluitwedstrijd voor wie een mooi deuntje kan fluiten.

Bedreiging

In Zuidoost-Azië worden jaarlijks miljoenen vogels gevangen. Ze worden o.a. gebruikt als huisdier, statussymbool, voedsel en voor zangcompetities. Vaak gaat het om diep- gewortelde tradities die moeilijk te veranderen zijn. Maar ook buiten Azië zijn de vogeltjes zeer gewild. De internationale handel verdient hier veel geld aan. Het is duidelijk dat het vangen van zoveel vogels onhoudbaar is voor het voortbestaan van vele soorten. Reden dus om overal ter wereld aandacht te vragen voor het gevaar waarin de zangvogels verkeren.

Meehelpen

Dierentuinen spelen een belangrijke rol in het voortbestaan van diverse zangvogelsoorten. De Balispreeuw en de geelkeelgaailijster zijn zo bedreigd dat reservepopulaties in dierentuinen erg belangrijk zijn. De Balispreeuw heeft zijn voortbestaan zelfs te danken aan dierentuinen. In Blijdorp zijn er sinds 1988 zo’n 184 Balispreeuwen geboren. Ook dit jaar is er weer een jong uitgevlogen. Bezoekers kunnen zelf ook bijdragen om de zangvogels te helpen door o.a. de aanschaf van een vouwverrekijker (€1,50) waarvan de volledige opbrengst naar het EAZA project gaat. In het Longhouse kunnen oude verrekijkers ingeleverd worden voor hergebruik in Indonesië.

Fluitwedstrijd

Ook via social media worden de zangvogeltjes onder de aandacht gebracht, o.a. met een online fluitwedstrijd. Bezoekers worden opgeroepen hun fluitconcert (filmpje of geluidsopname) in te zenden van hun zelf gefloten zangvogelimitaties. De beste ‘vogelfluiter’ wint een VIP-dag in Blijdorp.

Zie www.diergaardeblijdorp.nl/zangvogels/ voor meer informatie en de activiteiten.