Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Eerste wilde kleine Panda met gps in Nepal
Dierennieuws
10 juni 2020

BLIJDORP WERKT SAMEN MET NEPAL OM KLEINE PANDA TE BESCHERMEN

Wist je dat jouw bezoek aan onze dierentuin ook bijdraagt aan natuurbehoud?

In Nepal zijn 10 wilde kleine panda’s (6 vrouwtjes, 4 mannetjes) met een GPS-halsband uitgerust. De halsbanden zijn in Diergaarde Blijdorp ontwikkeld en getest bij de kleine panda’s in Rotterdam. Het is het eerste GPS onderzoek in Nepal, een onderdeel van het vijfjarig actieplan van de Nepalese overheid en het Red Panda Network (RPN) voor het behoud van de kleine panda. Het onderzoek wordt gefinancierd door Diergaarde Blijdorp.

Samenwerking Blijdorp en Nepal

Janno Weerman, manager dier en plant in Blijdorp, is lid van het onderzoeksteam en coördinator van het internationale fokprogramma van de kleine panda’s in Diergaarde Blijdorp (opgericht in 1978). Hij reisde eind 2019 af naar Oost-Nepal om mee te helpen in de eerste fase van het GPS-onderzoek en trainde onderzoekers bij het veilig omgaan met de dieren.“Het is belangrijk dat natuurbeschermers in dierentuinen en in het land van herkomst samenwerken om de kleine panda en zijn leefgebied te beschermen. Natuurbehoudsorganisatie Red Panda Network zet zich in om de kleine panda in Nepal te beschermen en te onderzoeken. Onderdeel van deze samenwerking is het GPS-onderzoek”, zegt Janno. Hij bezoekt ook regelmatig het natuurbeschermingsproject in Nepal om kennis over de dieren uit te wisselen.

Masterplan 2030 ‘Natuurlijk in Blijdorp’

Dit onderzoek is een belangrijk voorbeeld voor het Masterplan 2030 ‘Natuurlijk in Blijdorp’. Diergaarde Blijdorp wil in 2030 een vooraanstaande rol spelen in de wereld op het gebied van natuurbehoud en dierenwelzijn en een substantiële bijdrage leveren aan behoud en herstel van biodiversiteit. Met de natuur in de wereld gaat het niet goed. Diergaarde Blijdorp is in de bevoorrechte positie om daar, samen met onze omgeving, wezenlijk iets aan te kunnen veranderen. Met een bezoek aan Diergaarde Blijdorp dragen bezoekers ook bij aan natuurbehoud. Blijdorp wil echt het verschil maken.

Bedreiging in het wild

Kleine panda’s worden in het wild bedreigd door o.a. ontbossing, versnippering van hun leefomgeving, stroperij en illegale handel. Naar schatting leven er nu zo’n 10.000 kleine panda’s in het wild. Als er niets gedaan wordt, zal de wilde populatie met 50% verminderen in de komende drie generaties. Ze staan dan ook als bedreigd op de IUCN red list. De gegevens van het onderzoek zijn belangrijk om inzicht te krijgen in de verspreiding en het gedrag van de kleine panda’s om de dieren en hun natuurlijke habitat beter te kunnen beschermen.

Biodiversiteit

Het gebied waar het onderzoek plaatsvindt is de Panchthar-Ilam-Taplejung (PIT)-corridor, een bosgordel die beschermde gebieden in Nepal en India met elkaar verbindt. Kleine panda’s dienen als een indicatiesoort voor hun oostelijke gematigde boshabitat in de Himalaya. Het is een van de hotspots van onze planeet op het gebied van biodiversiteit.

Deze diashow vereist JavaScript.