Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
reddingsteam blauwe haai
Dierennieuws
12 december 2020

BLAUWE HAAI OPGEVANGEN DOOR BLIJDORP EN WEER UITGEZET OP ZEE

De blauwe haai die 12 december bij Ouddorp is aangespoeld, is diezelfde middag naar Diergaarde Blijdorp gebracht. Ondanks meerdere pogingen, lukte het de reddingswerkers niet om het dier terug in zee te krijgen. De haai, ca. 1.86 meter lang, is door het Reddingsteam Zeedieren in een dolfijnenkist met zuurstoftank naar Rotterdam vervoerd. In Blijdorp is hij in eerste instantie ondergebracht in de vissenquarantaine in het Oceanium.

Het is erg bijzonder dat er een blauwe haai levend is aangespoeld aan de Nederlandse kust. Deze haaien komen van nature niet voor in de Noordzee maar in gematigde en subtropische diepzeeën. Hoe het dier hier verzeild is geraakt, is niet bekend. De drenkeling is onderzocht door de dierenarts van Blijdorp. Zijn conditie oogt redelijk en hij heeft geen zichtbare verwondingen. De dierverzorgers hebben alles in het werk gesteld om hem in leven te houden.

Na overleg met diverse deskundigen, waaronder collega’s uit Lissabon, is besloten het dier dezelfde avond uit te zetten in open zee met een boot van de KNRM. De haai heeft zo de beste overlevingskansen. We hebben er vertrouwen in dat de blauwe haai in open zee zijn weg vindt. Dank ook aan de KNRM en de het Reddingsteam Zeedieren NL en uiteraard de familie El Yakhlifi die de haai op het strand ontdekte, probeerde te redden en hulp inschakelde.

Diergaarde Blijdorp is officieel erkende opvang voor gestrande zeeschildpadden.

Meer info en filmpjes op:

reddingsteam blauwe haai