Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Open Monumentendagen 2019

Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15  september 2019 kunnen liefhebbers van cultuur en historie in Diergaarde Blijdorp genieten van een speciale rondleiding van circa 1 uur langs de rijksmonumenten. Tijdens de rondleiding wordt ook aandacht besteed aan de vele sierlijke ornamenten en sculpturen.

Diergaarde Blijdorp telt 21 unieke rijksmonumenten van Sybold van Ravesteyn (1889-1983) waarvan er 15 al zijn gerestaureerd en aangepast aan de moderne tijd. Een groot deel daarvan is in de loop der jaren gerestaureerd, gemoderniseerd en onderdeel gaan uitmaken van de landschappelijke inrichting. Het blijft een uitdaging om samen met alle betrokkenen (o.a.. architecten, Commissie van Welstand en dierverzorgers) de monumenten aan te passen aan de eisen van de moderne tijd, met behoud van het oorspronkelijke karakter. Juist dit aspect maakt de Diergaarde qua inrichting zo bijzonder.

Blijdorp is de eerste dierentuin ter wereld die in één keer door één architect is ontworpen: een totaalontwerp. Blijdorp is geopend in 1940 als opvolger van de oude Rotterdamsche Diergaarde (1857-1940). Van Ravesteyn was een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een hoogst individuele stijl. Hij combineerde sierlijke lijnen en ornamenten met de moderne uitgangspunten van het ’Nieuwe Bouwen’. Alles draaide om de schoonheid van de architectuur.

Ontdek meer tijdens de Open Monumentendagen.

RESERVEER HIER JE PLEK

De rondleiding duurt 1 uur en kost 5€, dit is geen toegangsbewijs voor Diergaarde Blijdorp.