Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Open Monumentendagen 2019

Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15  september 2019 kunnen liefhebbers van cultuur en historie in Diergaarde Blijdorp genieten van een speciale rondleiding van circa 1 uur langs de rijksmonumenten. Tijdens de rondleiding wordt ook aandacht besteed aan de vele sierlijke ornamenten en sculpturen.

Rondleiding

De monumenten-rondleiding, inclusief beperkt entree kost € 5. De opbrengst gaat naar Blijdorp-natuurbehoudsprojecten. LET OP: deze speciale tickets voor de rondleiding zijn geen toegangsbewijs voor Diergaarde Blijdorp (alleen beperkt toegang tot de Diergaarde vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding tot het eind van de rondleiding).

RESERVEER HIER JE PLEK

Zijn de rondleidingen via onze site volgeboekt? Kijk of er nog plek is via de OpenMonumentenDag-site.
RESERVEER PLEK VIA OMD-SITE

21 rijksmonumenten

Diergaarde Blijdorp telt 21 unieke rijksmonumenten van Sybold van Ravesteyn (1889-1983) waarvan er 15 al zijn gerestaureerd en aangepast aan de moderne tijd. Een groot deel daarvan is in de loop der jaren gerestaureerd, gemoderniseerd en onderdeel gaan uitmaken van de landschappelijke inrichting. Het blijft een uitdaging om samen met alle betrokkenen (o.a.. architecten, Commissie van Welstand en dierverzorgers) de monumenten aan te passen aan de eisen van de moderne tijd, met behoud van het oorspronkelijke karakter. Juist dit aspect maakt de Diergaarde qua inrichting zo bijzonder.

Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in zijn geheel door één architect is ontworpen. De tuin werd geopend in 1940.  Van Ravesteyn heeft de twijfelachtige eer de meest ‘ gesloopte’  architect van Nederland te zijn.  Hij combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het Nieuwe Bouwen.

gerestaureerd

Inmiddels is de Diergaarde overeenkomstig het Masterplan uit 1988 vernieuwd en heringericht. De dieren zijn ondergebracht in natuurlijke landschappen, gerangschikt naar werelddelen.  Diverse monumentale gebouwen zijn gerestaureerd en hebben een andere bestemming gekregen. Zo is de monumentale entree aan de Rivierahalzijde weer in oude glorie hersteld, het giraffenverblijf en de theeschenkerij zijn gerestaureerd en in gebruik als leeuwenverblijf en oosters getint restaurant, de gerestaureerde linkervleugel van de Rivièrahal herbergt zwarte neushoorns en dwergnijlpaarden. Sinds oktober 2018 is het monumentale roofdierengebouw omgevormd tot een verblijf voor gelada’s (grasetende apen).

Ontdek meer tijdens de Open Monumentendagen.

RESERVEER HIER JE PLEK

De rondleiding duurt 1 uur en kost €5, dit is geen toegangsbewijs voor Diergaarde Blijdorp.