Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot uur geopend
zwarte neushoorn Naima met dochter Mara

Bedreigde zwarte neushoorns

Goed nieuws voor de zwarte neushoorns! Ondanks dat dit dier nog steeds bedreigd is, stijgen de aantallen. Ook is onze eigen zwarte neushoorn Naima voor de tweede keer moeder geworden.

Maar het voortbestaan van de zwarte neushoorn is nog steeds allesbehalve zeker. De puntlipneushoorn wordt gestroopt voor zijn hoorn. Deze is gewild bij stropers om te verwerken in de alternatieve Aziatische medicijnindustrie. Men gelooft dat de hoorn potentieverhogend werkt. Daarom ondersteunt Blijdorp dit ernstig bedreigde dier in het wild. Het project ‘Rhino Dog Squad’ van ‘Save the Rhino’ zet speciaal getrainde honden in om stropers op te sporen en te overmeesteren. De honden ruiken de geur van munitie, hoorn en wapens en worden ingezet bij checkpoints.

Sinds 2012 is het aantal zwarte neushoorns in Afrika toegenomen tot 5.630 dieren. Maatregelen die aan hieraan hebben bijgedragen zijn o.a. een jaarlijks preventief onthoornprogramma, herplaatsen van dieren uit risicovolle gebieden, bestrijden van stroperij door rangers en speciale hondentroepen. Door de COVID-19 crisis is een deel van het inkomen van natuurbehoudsorganisaties uit toerisme in Afrika stilgevallen. Desondanks proberen zij de bescherming van de, nog steeds bedreigde, neushoorns op niveau te houden.