Maar het voortbestaan van de zwarte neushoorn is nog steeds allesbehalve zeker. De puntlipneushoorn wordt gestroopt voor zijn hoorn. Deze is gewild bij stropers om te verwerken in de alternatieve Aziatische medicijnindustrie. Men gelooft dat de hoorn potentie verhogend werkt. Daarom ondersteunt Blijdorp dit ernstig bedreigde dier in het wild. Het project ‘Rhino Dog Squad’ van ‘Save the Rhino’ zet speciaal getrainde honden in om stropers op te sporen en te overmeesteren. De honden ruiken de geur van munitie, hoorn en wapens en worden ingezet bij checkpoints. Met onze ondersteuning worden twee hondenteams getraind en ingezet in Kenia: Ol Jogi en Lewa Wildlife Conservancy.
Hondenteam Ol Jogi
In 2020 is één van de Mechelse herders uit het team Ol Jogi overleden. Een ander is vanwege gezondheidsproblemen met pensioen gegaan. Mede dankzij de honden heeft er de afgelopen zes jaar geen stroperij plaatsgevonden in Ol Jogi. Nu ook de laatste twee waakhonden geen deel van het team meer uitmaken is besloten verder te gaan met het trainen met twee bloedhond puppy’s. Het team bestaat nu dus uit 5 bloedhonden. Bloedhonden staan bekend om hun speurkwaliteiten.

De twee nieuwe pups
Hondenteam Lewa Wildlife Conservancy
Dankzij de honden van Lewa Wildlife Conservancy is misdaad inclusief stroperij, in het gebied afgenomen. De honden zijn niet alleen helden op gebied van natuurbehoud maar zijn ook van waarde voor de lokale gemeenschap. Zo was het team in 2020 betrokken in het oplossen van 27 politiezaken en begin dit jaar konden zij bijdragen aan 7 misdaden waaronder diefstal, overvallen en een moordzaak.
Toename aantal dieren
Sinds 2012 is het aantal zwarte neushoorns in Afrika toegenomen tot 5.630 dieren. Maatregelen die aan hieraan hebben bijgedragen zijn o.a. een jaarlijks preventief onthoornprogramma, herplaatsen van dieren uit risicovolle gebieden, bestrijden van stroperij door rangers en speciale hondentroepen. Door de COVID-19 crisis is een deel van het inkomen van natuurbehoudsorganisaties uit toerisme in Afrika stilgevallen. Desondanks proberen zij de bescherming van de, nog steeds bedreigde, neushoorns op niveau te houden.
COVID-19 Crisis
In 2020 was het aantal gestroopte neushoorns erg laag vanwege de reisrestricties door de COVID-19 crisis, hierdoor zijn de stropers en de achterliggende internationale criminele organisaties gehinderd in hun activiteiten. Afgelopen jaar, in 2021, kon er weer gereisd worden en is het stropen helaas toch weer toegenomen. Wel is er te zien dat de anti-stropers maatregelen effect hebben op het percentage neushoorns die gestroopt worden ten opzichte van 2019. In de grotere gebieden zoals het Kruger National Park is er een afname van het aantal dieren dat gestroopt wordt, maar nu lijken de kleinere privé parken het doelwit te worden van de stropers.
Het is belangrijk dat de gebieden in Zuid-Afrika die financieel hard geraakt door de COVID-19 crisis, ondersteunt blijven worden zodat zij de neushoorns kunnen blijven beschermen. Zonder de hulp van dierentuinen zoals Diergaarde Blijdorp valt een groot deel van de inkomsten voor deze organisaties weg. Daarom blijven wij ons inzetten om samen met organisatie Save the Rhino de neushoorns te beschermen.
Help je mee?
Draag je het natuurbehoudswerk voor de zwarte neushoorn ook een warm hart toe en wil je iets doneren? Dat kan op deze pagina!