Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
13 juli 2021

AZIATISCHE LEEUWIN BENTE INGESLAPEN

Maandag 12 juli heeft de dierenarts in goed overleg met de verzorgers het besluit genomen om Aziatische leeuwin Bente in te laten slapen. Ze is vijftien jaar geworden en in 2006 in Rotterdam geboren.

Bente kampt al vanaf jongs af aan met neurologische klachten. In het verleden zijn al veel onderzoeken gedaan maar de precieze oorzaak werd niet gevonden. Destijds waren de klachten niet heel ernstig en er was er hoop dat de klachten met het ouder worden zouden verminderen. De situatie bleef lange tijd stabiel maar de laatste maanden namen de klachten dermate toe dat van een leeuwwaardig bestaan geen sprake meer was. Ze liep heel ongecoördineerd en had echt zichtbaar moeite om goed door de bochten te lopen, waardoor ze ook veel struikelde en haar kop continu in een verkrampte houding hield. In de veterinaire kliniek te Utrecht wordt een CT scan en uitgebreide autopsie verricht.

Sinds enige tijd is bekend dat neurologische klachten voorkomen bij veel meer Aziatische leeuwen van diverse afkomst en in verschillende tuinen en in het wildreservaat. De symptomen variëren van problemen met de coördinatie van de achterhand, met alle vier de poten of juist alleen met de voorpoten. Omdat ook de jongen van Aapel (Aapel leed er zelf ook aan) neurologische klachten laten zien, is er een onderzoek gestart naar de oorzaak van dit soort klachten en het voorkomen ervan, in samenwerking met het Europese stamboek en de Universiteit Utrecht

De leeuwen in Blijdorp maken deel uit van een reservepopulatie om de risico’s te spreiden en uitsterven te voorkomen. In het wild komen Aziatische leeuwen alleen nog voor in het Gir Forest, een beschermd gebied in Noordwest-India. Daar leven ongeveer 600 exemplaren. Omstreeks 1900 waren er nog minder dan 20 Aziatische leeuwen over. Alle nu nog levende Aziatische leeuwen stammen af van dat kleine groepje.

Aziatische leeuwen zijn minder sociaal dan hun Afrikaanse soortgenoten; ze leven in kleinere groepjes. Ook qua uiterlijk zijn er verschillen. In het algemeen zijn de Aziaten iets kleiner en hebben de mannetjes minder dichte manen. Ze hebben ook een huidplooi over de hele lengte van hun onderbuik. De Aziatische leeuwen zijn in Diergaarde Blijdorp ondergebracht in een gerenoveerd Rijksmonument met een ruim en groen buitengebied.

Foto: Joke Kok