Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
okapi Kamina in binnentuin
Dierennieuws
2 oktober 2020

AFSCHEID VAN OKAPI KAMINA

Diergaarde Blijdorp heeft helaas afscheid moeten nemen van okapi Kamina. Ze is ruim 22 jaar geworden. Dat is voor een okapi een zeer respectabele leeftijd.

Kamina kampte al een tijd met haar gezondheid vanwege haar hoge leeftijd. Ze had allerlei vervelende, pijnlijke kwalen (o.a. ernstige kreupelheid) die verergerden en niet meer op pijnstillers reageerden. Ze kreeg ook steeds meer moeite met eten door slijtage aan het gebit en een aantal missende kiezen. Hiervoor kreeg ze al een aangepast dieet en veel extra zorg. Daarnaast raakte ze de laatste tijd steeds meer in zichzelf gekeerd. De verzorgers en de dierenarts hebben er alles aan gedaan om haar een zo goed mogelijk leven te bieden. Maar helaas is nu geconstateerd dat er een punt was bereikt waarop geen dierwaardig bestaan meer mogelijk was. In het wild worden okapi’s doorgaans zo’n 15 tot 20 jaar oud. Vanwege de veterinaire zorg, goede huisvesting en verzorging worden okapi’s in dierentuinen vaak ouder.

Kamina is geboren in Diergaarde Blijdorp. Ze was een goede moeder voor de zeven jongen die ze heeft gekregen. Er lopen in Blijdorp nog twee dochters en een kleindochter rond, respectievelijk Kisala, M’buti, en Mhina die naar haar is vernoemd. In 2015 werden de okapi’s dankzij de Vrienden van Blijdorp gehuisvest in het Congo-gebied, een nieuw en uniek verblijf waar okapi’s samenleven met Afrikaanse vogels tussen planten die ook in hun natuurlijk leefgebied voorkomen. Het duurzame hergebruik van de oude vlinder- en cactuskassen maakt het extra bijzonder.

Okapi’s zijn één van de laatst ontdekte grote zoogdieren ter wereld. Deze mysterieuze dieren leven alleen in het oerwoud van Congo en zijn pas begin twintigste eeuw voor het eerst door westerse onderzoekers beschreven. De eerste okapi arriveerde in 1957 in Rotterdam. Diergaarde Blijdorp heeft in de jaren daarna een belangrijke bijdrage geleverd aan het fokprogramma van deze bedreigde diersoort.

Op dit moment wordt nog sectie verricht. De huid en diverse onderdelen blijven behouden voor educatieve doeleinden.

okapi Kamina okapi’s Okapia johnston