Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
gorilla Annette
Dierennieuws
25 maart 2021

AFSCHEID VAN OUDSTE GORILLAVROUWTJE

Diergaarde Blijdorp heeft helaas afscheid moeten nemen van gorillavrouwtje Annette. Zij is 48 jaar geworden en was de oudste in de Rotterdamse gorillafamilie. In het wild worden gorilla’s gemiddeld zo’n 35 jaar. In dierentuinen worden gorilla’s vaak ouder vanwege de veterinaire zorg, goede huisvesting en dagelijkse verzorging.

Annette kwakkelde al een tijd met haar gezondheid door ouderdomsklachten. De afgelopen maanden ging haar conditie erg snel achteruit en ze begon zich ook steeds krampachtiger te bewegen. Daarom is besloten haar onder narcose te brengen voor uitgebreid onderzoek. Röntgenfoto’s lieten onder andere ernstige slijtage en artrose aan haar gewrichten zien. Dit moet erg pijnlijk zijn geweest en is niet behandelbaar. Haar slechte gebit bleek ook nog verder achteruitgegaan.

De afgelopen jaren is Annette vaker onder narcose onderzocht vanwege problemen met haar gebit en gewrichten. Deze problemen waren echter van korte duur en ze slaagde er nog steeds in voldoende voedsel te bemachtigen. De afgelopen periode liep ze echter steeds krampachtiger met kromgetrokken rug. Ondanks pijnstillers verbeterde dit niet. Ook het eten ging haar moeilijker af vanwege de slechte conditie van haar gebit en het feit dat het steeds lastiger werd om in de groep haar voedsel op tijd te bemachtigen en rustig op te kunnen eten. De verzorgers gaven haar extra aandacht en voerden regelmatig bij. Maar haar positie in de groep verslechterde steeds meer, ook al kreeg ze goede bescherming van familiehoofd Bokito wiens belangrijke taak het is om de rust in de groep te bewaren.

Om een verdere lijdensweg te besparen, is ervoor gekozen om Annette niet meer bij te laten komen uit de narcose. Er is tijdens de sectie veel weefsel afgenomen voor verschillende onderzoeken en er is weefsel veilig gesteld bij de biobank voor eventuele toekomstige onderzoeken.

Rolmodel met veel nakomelingen
Annette groeide aanvankelijk samen op met gorillaman Ernst waar zij maar liefst zeven jongen mee kreeg. Van de huidige gorillaman Bokito heeft zij geen nakomelingen. Daarnaast had ze in totaal 25 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen die in andere dierentuinen werden verwekt: een groot nageslacht dus! Annette was een zorgzame moeder en oma en een rolmodel voor de andere moeders in de groep. Bokito’s harem bestaat nu uit twee volwassen vrouwen en vier jongen.