Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Nieuw in Diergaarde Blijdorp
15 mei 2023

100 GROTE BOMEN NAAR DIERGAARDE BLIJDORP

Samenwerking bomendepot en Blijdorp
Diergaarde Blijdorp mag zo’n 100 grote bomen overnemen uit het Bomendepot dankzij een bijzonder aanbod van de gemeente. Het depot wordt verplaatst en een deel van de bomen die niet mee gaan, zijn voor Blijdorp bestemd. Deze bomen zijn speciaal gekweekt voor de gemeente Rotterdam en van grote waarde. Zo zijn er bomen bij zoals de tweestammige platanen, die speciaal gekweekt zijn voor het oude Centraal Station van Rotterdam, de plek waar Diergaarde Blijdorp ooit in 1857 is gestart.

Vergroening en schaduwEr zijn nu al 69 flinke bomen overgeplaatst, in het najaar volgt de rest. Het betreft onder andere: Perzisch ijzerhout, platanen, linden, moeraseiken en Katsurabomen. Naast het bijdragen aan vergroening zijn de bomen zeer welkom om schaduwrijke plekken te bieden aan mens en dier. In de steeds warmere zomermaanden kunnen zij helpen hittestress in Blijdorp te verminderen, bijvoorbeeld bij de entree aan de Oceanium zijde en de kinderspeeltuin bij de Oewanja lodge. In de speeltuin zijn nu al de eerste bomen geplant: een hele operatie. Een deel van de collectie bomen wordt in de toekomst ook gebruikt voor de inrichting van nieuwe dierverblijven en zijn nu tijdelijk aangeplant in de sporendriehoek.

Botanische tuinNaast dierentuin is Blijdorp ook officieel botanische tuin. Met ruim 4.000 plantensoorten en 3.000 bomen op 34 hectare midden in de stad, is de Diergaarde een bijzonder stukje groen en rustpunt in een alsmaar groeiend Rotterdam. Daarnaast herbergt Diergaarde Blijdorp een zeer waardevolle en ernstig bedreigde collectie primula’s en bromelia’s.

Het project is mogelijk gemaakt in samenwerking met de gemeente en dankzij een gift van Dura Vermeer.